Pop (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pop je pravoslavný kněz. V obecném významu kněz (tedy i katolický) se slovo pop původně užívalo ve většině slovanských jazyků, ve staré češtině například až do konce 13. století. Až ve vrcholném středověku se postupně prosazovalo slovo kněz, jež původně označovalo knížete nebo člena knížecí rodiny, jako dosud v ruštině (srov. rus. кньаз kňaz). Pro označení kněze je slovo pop ve 21. století vnímáno hanlivě.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o označení pravoslavného kněze. Ve 21. století není užíváno k jeho oslovení.

Význam v lidové slovesnosti[editovat | editovat zdroj]

V lidové slovesnosti východoslovanských národů bývá pop vykreslován satiricky a podrobován kritice. Popův charakter zde bývá vykreslen přehnaně, zdůrazňuje se jeho pokrytectví, hrabivost a lakota. Postava popa se objevuje také v lascivních příbězích[1], kdy obvykle svádí vdané ženy. V obou typech příběhů bývá pop napálen a jeho dobrodružství skončí výsměchem.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Slovo pop ve významu „kněz“ je v češtině již dlouho zastaralé. Jako základ se dochovalo v řadě místních názvů jako Popice, Popovice, Popovičky, Popůvky apod. Toto jméno znamenalo, že vesnice patřila knězi, faře[2], byla církevním majetkem (obročím).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Postavy v lidové slovesnosti slovanských národů. www.navychod.cz [online]. [cit. 2008-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-13. 
  2. Obecní úřad Popovičky se sídlem v Chomutovicích[nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]