Pons Aemilius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pons Aemilius
Základní údaje
KontinentEvropa
StátItálieItálie Itálie
KrajLazio
MěstoŘím
KomunikaceVia Aurelia
PřesTibera
Souřadnice
Parametry
Materiálkámen
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pons Aemilius je torzo mostu, které se nachází v centru Říma u jihovýchodní špice Tiberského ostrova. Pons Aemilius byl postaven ve 2. století př. n. l. jako první kamenný most ve městě.[1] Po velké povodni v prosinci roku 1598 z něj zbyl jediný oblouk, místní mu proto říkají Ponte Rotto (Zbořený most).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně zde přes Tiberu vedl dřevěný most. Stavbu kamenného mostu na jeho místě nařídil římský cenzor Marcus Fulvius Nobilior a dokončil ji Scipio Aemilianus, podle kterého byl pojmenován. Most měl šest pilířů a byl zdoben sochami, spojoval Forum Boarium s Trastevere a vedla po něm cesta Via Aurelia.[2] Rekonstruován byl za císaře Proba. Ve středověku byl nazýván Pons Lapideus (Kamenný most) a Pons Senatorum (Most senátorů). Mostní pilíře byly poškozovány silným proudem a roce 1575 řídil další rekonstrukci architekt Matteo Bartolini, ale po povodni v roce 1598 už Pons Aemilius nebyl obnoven a na jeho troskách byla zřízena zahrada. V roce 1853 nechal Pius IX. propojit zbytek mostu s pevninou kovovou lávkou, která byla odstraněna po dokončení nového mostu Ponte Palatino v roce 1890.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pons Aemilius. archive1.village.virginia.edu [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-09-30. 
  2. Pons Aemilius. www.digitalaugustanrome.org [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné online. 
  3. Pons Aemilius. Atlas Obscura [online]. [cit. 2023-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]