Skalní vyhlídka Ponorka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ponorka (vyhlídka))
Skalní vyhlídka Ponorka
Jeden z pohledů na skalní vyhlídku Ponorka
Jeden z pohledů na skalní vyhlídku Ponorka
Základní informace
Konstrukcepískovec
Kóta paty425 m n. m.
StátČeskoČesko Česko
Chráněná krajinná oblastLužické hory
KrajÚstecký kraj
OkresOkres Děčín
Souřadnice
Skalní vyhlídka Ponorka
Skalní vyhlídka Ponorka
Skalní vyhlídka Ponorka na mapě České republiky
Technické informace
Výška stavbycca 10 m
Počet schodůcca 30
Počet vyhlídkových
plošin
3
Stavpřístupná
Poznámka
trojice přírodních pískovcových skalních útvarů vzájemně propojených lávkami
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skalní vyhlídka Ponorka (někdy jen „Vyhlídka Ponorka“; německy: Großer Brandfelsen)[1] je pískovcový skalní útvar nacházející se nad Českou Kamenicí v okrese Děčín v Ústeckém kraji.[2] Některé zdroje[2][1] uvádějí nadmořskou výšku této vyhlídky 387 metrů, ale informační tabulka na místě udává hodnotu vyšší, a sice 425 m nad mořem.[1]

Vlastní vyhlídku tvoří trojice pískovcových skalních věží.[2][1] Jsou přístupné po vytesaných schodech a propojené lávkami (můstky) opatřenými zábradlím.[2][1] Z nejvyšší skalní věže se naskýtají výhledy na Jehlu, Zámecký vrch s hradem Kamenice a blízké město Českou Kamenici.[2][1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kolem skalního útvaru s vyhlídkou Ponorka vede žlutá turistická značka. Ta začíná v České Kamenici u parkoviště „Spálená“, vede kolem městského koupaliště v České Kamenici (po cca 160 metech od parkoviště), dále pokračuje kolem jezírka až k přístřešku Jehla (po cca 420 metrech od parkoviště). Odtud pak značka zavede turistu ke skalnímu útvaru Žába (po asi 1 150 metech od parkoviště) a pak již následuje vyhlídka Ponorka (po asi 1 200 metrech od parkoviště). Žlutě značená turistická trasa pak pokračuje ke skalní vyhlídce Tell-Platte a skalní kapličce Nejsvětější Trojice, aby posléze byla definitivně ukončena v turisticky atraktivní lokalitě Bratrské oltáře, kde na ni navazuje modrá turistická značka (z České Kamenice přes vyhlídku Jehla přes Bratrské oltáře do obce Líska).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f ŠAFUS, Ivo. Skalní vyhlídky kolem České Kamenice (Jehla, Tell-Platte, Ponorka, Žába) [online]. www cokoliv v okoli cz, 2014-10-27 [cit. 2020-08-13]. Dostupné online. 
  2. a b c d e Ponorka - skalní vyhlídka [online]. www ceska kamenice cz [cit. 2020-08-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-07-19. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]