Pomník Otilie Sklenářové-Malé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník Otilie Sklenářové-Malé
Praha, Nové Město, pomník Otýlie Sklenářové-Malé
Praha, Nové Město, pomník Otýlie Sklenářové-Malé
Základní údaje
AutorLadislav Šaloun
Rok vzniku1933
Kód památky39806/1-1037 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálmramor
Umístění
UmístěníČelakovského sady
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Otilie Sklenářové-Malé z roku 1933 je v pražských Čelakovského sadech poblíž budovy Národního muzea. Autorem sochy z bílého mramoru je Ladislav Šaloun.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Otilie Sklenářová-Malá patřila k předním herečkám Národního divadla a byla také oddanou vlastenkou. Po její smrti byl ustaven Spolek pro postavení pomníku Otilie Sklenářové-Malé, který získal potřebné finanční prostředky a oslovil sochaře Ladislava Šalouna, zda by se tohoto úkolu ujal.

Místo pro pomník vybrala městská rada, protože poblíž, na rohu Žitné a Škrétovy ulice, stála dočasně letní dřevěná aréna tzv. Nového českého divadla,[1] kde se hrálo od roku 1876 do doby dokončení stavby Národního divadla (1883)[2] a Sklenářová zde slavila velké úspěchy.[3] Herečka věnovala na stavbu Národního divadla honoráře ze svých 22 pohostinských představení. Pomník byl slavnostně odhalen 7. května 1933.

Mramorový pomník Otilie Sklenářové-Malé stojí na travnaté ploše vpravo od historické budovy Národního muzea. Socha v nadživotní velikosti (280 cm) zachycuje herečku jako Hermionu ze Shakespearovy Zimní pohádky, zahalenou v dlouhém splývajícím plášti, s rukama zkříženýma na prsou. Levá ruka drží lipovou ratolest. V nízkém žulovém soklu je vpředu vytesán nápis: OTILIE SKLENÁŘOVÁ-MALÁ, vzadu: GENIOVI ČESKÉHO DRAMATICKÉHO UMĚNÍ / VLASTENCE VZORNÉ. Vpravo je signatura LAD. ŠALOUN.

Pomník je kulturní památka České republiky evidovaná v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem: 39806/1-1037[4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Poche E, 1985, s. 216
  2. Nové české divadlo
  3. Hrubešová E, Hrubeš J, 2002, str. 104
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-01-01]. Identifikátor záznamu 151843 : pomník Otýlie Sklenářové - Malé. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Článek byl sestaven s využitím podkladů NPÚ.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Veronika Hrabalová, Žena v divadle české moderny, Přechod od romantismu k modernímu herectví, Bakalářská diplomová práce, FF MUNI v Brně, 2013
  • Eva Hrubešová, Josef Hrubeš, Pražské sochy a pomníky, nakl. Petrklíč Praha 2002, str. 104, ISBN 80-7229-076-2
  • Emanuel Poche, Prahou krok za krokem, Panorama Praha 1985, s. 216

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]