Pomník obětem druhé světové války (Kostelecké Končiny)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pomník Končiny)
Pomník obětem 2. světové války na Kosteleckých Končinách
Pomník obětem 2. světové války
Pomník obětem 2. světové války
Účel stavby

pietní akty

Základní informace
Současný majitelObec Zábrodí
Poloha
AdresaZábrodí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník obětem druhé světové války se nachází v lesíku u severní části Kosteleckých Končin ležících na katastru Červeného Kostelceokrese NáchodKrálovéhradeckém kraji. Byl postaven na památku místních obětí druhé světové války Antonína Burdycha staršího, jeho ženy Josefy Burdychové, Antonína Burdycha mladšího, jeho ženy Milady a Františka Jirouška. Rodina Burdychova byla nacisty zavražděna proto, že ve svém domě ukrývala parašutistu skupiny Silver A Jiřího Potůčka s vysílačkou Libuší. František Jiroušek byl zastřelen na místním poli na příkaz Anny Ludwig, nacistky, která se nastěhovala do Burdychova stavení po jejich popravě. Špatně hospodařila, a když na konci války musela stavení vrátit právoplatným potmkům, Jiroušek po ní hodil obraz A. Hitlera, který tam měl po ní zůstat. Po pár dnech, kdy se do Červeného Kostelce dostalo gestapo, vrátila se Ludwig na Končiny, aby zastřelili Jirouška. Ten byl zrovna v nedalekém lese na borůvkách a při potkání s gestapem byl na nedalekém poli zastřelen.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Marek Lanzendorf. Památník Obětem 2. světové války [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2022-02-25]. Dostupné online. 
  • Královéhradecký, Náchod, Červený Kostelec - číslo VH: CZE5209-4540 [online]. Evidence válečných hrobů [cit. 2022-02-25]. Dostupné online. 
  • Lugiaa. Silver A - Pomník obětem 2. sv. války [online]. geocaching.cz [cit. 2022-02-25]. Dostupné online. 
  • HonzaC8. Památník na Kosteleckých Končinách [online]. turistika.cz [cit. 2022-02-25]. Dostupné online. 
  • TŮMOVÁ, Štěpánka. Libuše volá Londýn. Legendární vysílačka se naposledy ozvala z Náchodska. iDNES.cz [online]. 2017-06-12. Dostupné online. 
  • KÁBRT, Tomáš. Rodina Burdychových – rodina ukrývající radistu Jiří Potůčka [online]. 2016-01-11. Dostupné online.