Polynukleotidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Polynukleotidy jsou biopolymery tvořené větším počtem nukleotidových monomerů propojených kovalentními vazbami do jednoho řetězce, patří sem například DNA (kyselina deoxyribonukleová) a RNA (kyselina ribonukleová). DNA obsahuje dva řetězce polynukleotidů, kde každý řetězec vytváří šroubovici.

Řetězce[editovat | editovat zdroj]

Přestože se DNA a RNA obvykle neobjevují ve stejném polynukleotidu, tak se v nich jednotlivé nukleotidy mohou nacházet v jakémkoliv pořadí. Toto pořadí je hlavním faktorem určujícím funkci v organismu nebo při experimentu.

Polynukleotidy v organismech[editovat | editovat zdroj]

Polynukleotidy se vyskytují ve všech živých organismech. Genom se skládá z navzájem do sebe zapadajících párů dlouhých polynukleotidů vytvářejících celkovou strukturu dvojité šroubovice. Polynukleotidy mohou mít v organismech i řadu jiných funkcí.

Polynukleotidy v experimentech[editovat | editovat zdroj]

Polynukleotidy se využívají v biochemických experimentech, jako jsou polymerázová řetězová reakce a sekvenování DNA. Polynukleotidy se připravují uměle z oligonukleotidů, kratších řetězců obsahujících zpravidla méně než 30 nukleotidových jednotek. K prodlužování řetězců navazováním dalších nukleotidů určeným způsobem se používají enzymy nazývané polymerázy.

Význam pro vznik života[editovat | editovat zdroj]

Při zkoumání původu života je třeba popsat chemické děje, při nichž se vytvořily nezbytné molekuly. Podle hypotézy RNA světa byly v prvotní polévce přítomny volně plovoucí nukleotidy. Tyto molekuly se spojovaly do řad a vytvářely RNA. Molekuly podobně složité jako RNA musely vzniknout z malých molekul, jejichž reakce byly řízeny fyzikálně chemickými procesy. RNA obsahuje purinové a pyrimidinové nukleotidy, obě skupiny jsou přitom nezbytné pro přenos informací a tedy i pro přirozený výběr a evoluci. Bylo zjištěno,[1] že přímá kondenzace nukleových bází s ribózou za vzniku ribonukleotidů, důležitý krok pro vznik RNA, probíhala v drobných kapkách vody.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polynucleotide na anglické Wikipedii.

  1. Nam I, Nam HG, Zare RN. Abiotic synthesis of purine and pyrimidine ribonucleosides in aqueous microdroplets. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 Jan 2;115(1):36-40. doi: 10.1073/pnas.1718559115. Epub 2017 Dec 18. PMID: 29255025; PMCID: PMC5776833
  2. Becker S, Feldmann J, Wiedemann S, Okamura H, Schneider C, Iwan K, Crisp A, Rossa M, Amatov T, Carell T. Unified prebiotically plausible synthesis of pyrimidine and purine RNA ribonucleotides. Science 2019 Oct 4;366(6461):76-82. doi: 10.1126/science.aax2747. PMID: 31604305.