Polycentrické právo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Polycentrické právo je koncept právního systému, který se vyznačuje existencí a interakcí více centrálních autorit, které vytvářejí, upravují a vymáhají právní předpisy. Tento model práva se liší od tradičního monopolistického zákonného práva, které je centralizováno v jednom orgánu nebo instituci. Polycentrické právo přináší alternativní přístup, který umožňuje různým subjektům přispívat k tvorbě a uplatňování právních pravidel.[1]

Principy polycentrického práva[editovat | editovat zdroj]

Polycentrické právo je založeno na principu pluralismu. V rámci polycentrického práva existuje soubor souběžných a vzájemně propojených právních systémů, které mohou být založeny na různých zdrojích a tradicích práva, jako jsou například zvykové právo nebo náboženské právo.[2] Tyto právní systémy mohou existovat vedle sebe na základě dohody mezi různými skupinami, komunitami nebo institucemi.[3]

Příklady polycentrického práva[editovat | editovat zdroj]

Polycentrické právo se často vyskytuje v anarchistických komunitách[4] s vysokou mírou autonomie a decentralizace, jako jsou určité domorodé kultury. V těchto komunitách mohou být přijaty vlastní právní systémy, které odpovídají jejich specifickým potřebám a hodnotám.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polycentric law na anglické Wikipedii.

  1. CUNÍK, Tomáš. Polycentrické právní systémy: analýza formy a obsahu práva tvořeného a vynucovaného soukromě. Brno, 2011. diplomová. Právnická fakulta Masarykovy univerzity. Vedoucí práce doc. JUDr. Mgr. Martin Škop, Ph.D.. Dostupné online. (slovensky)
  2. BELL, Tom W. Polycentric Law [online]. 7. vyd. Institute for Humane Studies at George Mason University, 1991/92 [cit. 2023-06-03]. (1). Dostupné online. (anglicky) 
  3. PALCHAK, John K.; LEUNG, Stanley T. No State Required? A Critical Review of the Polycentric Legal Order. [s.l.]: [s.n.], 2002. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SKOBLE, Aeon. Is Anarchism Socialist or Capitalist?. Reason.com [online]. 2013-03-22 [cit. 2023-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BENSON, Bruce L. Polycentric Governance*. Cato Unbound [online]. 2007-08-16 [cit. 2023-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BARNETT, Randy E. The structure of liberty: Justice and the rule of law. Oxford: Oxford Univ. Press, 1998. 354 s. Dostupné online. ISBN 0-19-829324-0. (anglicky)