Polyamido-imidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Polyamido-imidy jsou plasty (může jít o termosety i termoplasty) obsahující v polymerním řetězci amidové i imidové funkční skupiny. Jedná se o amorfní látky, které mají jedinečnou mechanickou, tepelnou i chemickou odolnost. Používají se například jako izolanty drátů u elektromagnetů. Vyráběny jsou z isokyanátů a anhydridu kyseliny mellitovéN-methyl-2-pyrrolidonu (NMP).

Polyamido-imidy mají některé vlastnosti obvyklé u polyamidů a jiné běžné u polyimidů, jako jsou vysoká odolnost, zpracovatelnost v kapalné podobě, vysoká měrná tepelná kapacita a chemická odolnost. Polyamido-imidové polymery lze zpracovat mnoha způsoby, jako jsou vstřikování a vtlačování tavenin či tvorba povlaků, vláken a lepidel.

Podobnými odolnými polymery jsou polyetheretherketony a polyimidy.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Nejpoužívanější způsoby výroby polyamido-imidů jsou acylchloridový a isokyanátový.

Acylchloridová výroba[editovat | editovat zdroj]

Chlorid kyseliny mellitové
Methylendianilin

První metoda výroby polyamido-imidů je založena na kondenzaci aromatického diaminu, například methylendianilinu, a chloridu anhydridu kyseliny trimellitové. Reakcí anhydridu s diaminem vzniká meziprodukt v podobě amikyseliny. Acylchloridová skupina zreaguje s aromatickým aminem, čímž se vytvoří amidová vazba a uvolní kyselina chlorovodíková jako vedlejší produkt. Při průmyslové výrobě polyamido-imidů se polymerizace provádí v dipolárním aprotickém rozpouštědle, jakým je například N-methylpyrrolidon, dimethylacetamid, dimethylformamid, nebo dimethylsulfoxid, za teploty 20-60 °C. Vznikající kyselina chlorovodíková se ihned neutralizuje či odstraňuje promýváním. Dalším zahříváním vysráženého polymeru se zvyšuje jeho molekulová hmotnost a dochází k tvorbě imidových skupin za uvolnění vody.

Diisokyanátová výroba[editovat | editovat zdroj]

Diisokyanátově se vyrábí většina polyamido-imidů používaných jako elektrické izolanty. Diisokyanát, často jde o 4,4’-methylendifenyldiisokyanát, reaguje s anhydridem kyseliny mellitové. Získané produkty mívají vysoké molekulové hmotnosti a jde o plně imidované polymery neobsahující vedlejší produkty kondenzace, protože jako vedlejší produkt vzniká snadno odstranitelný oxid uhličitý.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polyamide-imide na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Patel, M.C. and Shah, A.D., Poly(amides-imides)based on amino end-capped polyoligomides, Oriental Journal of Chemistry, 19(1), 2002
  • James M. Margolis, Engineering plastics handbook, ISBN 0-07-145767-4, McGraw-Hill, c2006