Pokrok (Duchcov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokrok
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecDuchcov
OkresTeplice
KrajÚstecký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíHrdlovka
Pokrok
Pokrok
Další údaje
Zaniklé obce.cz15359
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pokrok (německy Fortschritt) je bývalá osada v okrese Teplice (administrativní součást nejprve Hrdlovky, pak Duchcova), zaniklá v osmdesátých letech 20. století kvůli těžbě hnědého uhlí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada Pokrok vznikla v návaznosti na zřízení Dolu Pokrok, po němž byla pojmenována. Důl Pokrok byl založen v roce 1871, první havíři však bydleli v hornické kolonii v nedaleké Hrdlovce. V blízkosti dolu postupně vznikla osada, která byla administrativně přičleněna k Hrdlovce. V osadě se uvádějí dva hostince, řeznictví a obchod se zbožím smíšeným.

Dne 3. ledna 1934 došlo v Oseku na dole Nelson III k výbuchu, při kterém zahynula téměř celá odpolední směna havířů. Někteří z nich byli obyvatelé Pokroku.

Velký rozvoj osady nastal v roce 1955, paradoxně v souvislosti se vznikem povrchového lomu Pokrok, který se nakonec stal příčinou jejího zániku. V Pokroku bylo zřízeno hřiště a klub mládeže, pracoval zde rovněž občanský výbor Národní fronty. V letech 1970–1975 byla zlikvidována Hrdlovka a Pokrok byl administrativně přičleněn k Duchcovu. Osada Pokrok byla zlikvidována v letech 1982–1986, obyvatelé byli přestěhováni na sídliště do Duchcova. Na území osady vznikla výsypka lomu Bílina, jejíž část byla později rekultivována a vznikl zde park Pokrok.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]