Pojišťovna České spořitelny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pojišťovna České spořitelny
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1992
Datum zániku31.12.2018
SídloPardubice, Česko
Adresa sídlaNáměstí Republiky 115, Pardubice, 530 02, Česko
Klíčoví lidéRNDr. Petr Zapletal
Charakteristika firmy
Rozsah působeníČesko
Oblast činnostipojišťovnictví
Službypojištění
Obrat7,5 mld. Kč (2017)
Výsledek hospodaření1,1 mld. Kč (2017)
Celková aktiva29,6 mld. Kč (2017)
Vlastní kapitál4,1 mld. Kč (2017)
Zaměstnanci313 (2017)
Mateřská společnostVienna Insurance Group
MajiteléVienna Insurance Group (90 %)
Kooperativa pojišťovna (5 %)
Identifikátory
Oficiální webhttp://www.pojistovnacs.cz/
IČO47452820
LEI31570010000000068189
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pojišťovna České spořitelny byl peněžní ústav, založený v České republice roku 1992. Zpočátku působila na trhu jako Živnostenská pojišťovna, kterou ovládla v roce 1995 Česká spořitelna. V roce 1996 byla privatizována a získána rakouskými pojišťovacími společnostmi, následně se jejím vlastníkem stala Vienna Insurance Group. Patřila mezi hlavní pojišťovací společnosti v České republice. Její centrála sídlila v Pardubicích. 1. ledna 2019 byla sloučena s pojišťovnou Kooperativa.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení pojišťovny[editovat | editovat zdroj]

Pojišťovna byla založena jako nestátní peněžní ústav v roce 1992. O rok později se pojmenovala na Živnostenskou pojišťovnu a začala poskytovat své služby se zaměřením na rostoucí počet podnikatelů.

Pod Českou spořitelnou[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 peněžní ústav převzala a vložila potřebný kapitál společnost Česká spořitelna. Finančně silný akcionář umožnil pojišťovně překonat dopady tehdejších záplav. V témže roku byly veřejnosti nabídnuty další druhy pojištění (pro nemocné).

Nový akcionář[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 byla Česká spořitelna i s pojišťovnou v rámci privatizace státních podniků podrobena právním i finanční prověrce. Ke konci roku pak získala 45 % akcí rakouská životní pojišťovna Sparkassen Versicherung a do České spořitelna vložila další základní kapitál ve výši 500 milionů Kč. Byly rozšířeny další služby pro veřejnost, vzniklo Flexibilní životní pojištění Flexi a později i tzv.bankopojištění. Privatizovaná společnost se od 17. září 2001 přejmenovala na jméno Pojišťovna České spořitelny a změnila reklamní prvky tak, aby odpovídaly společnosti Erste Bank. To proto, že hlavní akciový vlastník společnost Sparkassen Versicherung patřila do velké finanční skupiny Erste Bank. V roce 2003 pak akcionáři odprodali část činností společnosti Kooperativě (strategický partner) a pojišťovna se pak zaměřila prioritně (ne zcela) na prodej životního pojištění. V roce 2004 začala nabízet nový program – Investiční životní pojištění Flexiinvest, rok poté Úvěrové životní pojištění Kvatro a Hypotéka. Před Vánocemi 2005 bylo vytvořeno a veřejnosti nabídnuto Flexibilní životní pojištění Junior.

Na čele trhu[editovat | editovat zdroj]

V anketě pořádané Asociací českých pojišťovacích makléřů získala titul Pojišťovna roku 2006 v kategorii životního a úrazového pojištění v České republice. Počet registrovaných klientů přesáhl 500 000. V dalších letech pak uvedla na pojišťovací trh další svůj produkt Flexi-fix a starší programy inovovala, případně spojila. Své vítězství v prestižní anketě obhájila i roku 2008 a získala i další druhy cen.

V září roku 2008 se Pojišťovna České spořitelny stala součástí rakouské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group a rok poté znovu změnila svůj název na Pojišťovna České spořitelny, a.s., Vienna Insurance Group. Základní kapitál firmy je nyní přes 1,1 miliardy Kč.

Fúze[editovat | editovat zdroj]

Pojišťovna České spořitelny ukončila svoji činnost 31.12.2018 a všichni její klienti se stali klienty pojišťovny Kooperativa. 1. ledna 2019 pak proběhlo sloučení obou pojišťoven, které na našem trhu dříve samostatně fungovaly v rámci skupiny Vienna Insurance Group.[1]

V České Lípě sídlila pobočka pojišťovny v patře budovy České spořitelny

Sídlo a vedení firmy[editovat | editovat zdroj]

Akciová společnost měla hlavní sídlo v Pardubicích, na náměstí Republiky 115. Pojišťovnu vedlo tříčlenné představenstvo, v jehož čele stál generální ředitel. Měla i svou pětičlennou dozorčí radu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Oficiální informace o fúzi - https://www.flexi.cz/cs/slouceni Archivováno 1. 2. 2019 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]