Kód signalizačního bodu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Point Code)
Signalizační systém č. 7
SS7 protokoly podle OSI vrstvy
AplikačníTCAP, MAP, IS-41, INAP, CAP
TUP, ISUP, BSSAP
SíťováSCCP, SIGTRAN (IP7), MTP Level 3
LinkováMTP Level 2
FyzickáMTP Level 1

Kód signalizačního bodu (Point CodePC), Signalling Point CodeSPC), je adresa signalizačního bodu používaná protokolem Message Transfer Part level 3 (MTP-3) nebo M3UA pro směrování signalizačních zpráv v síti SS7. Je jednoznačný pouze v rámci jedné sítě (sítě jednoho operátora nebo propojovací sítě), ne celosvětově, a v různých částech světa má různou velikost a formát.

PC může být použit i v adresách protokolu Signalling Connection Control Part (SCCP), kterým se říká Global Title.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Čísla PC slouží ke směrování zpráv v signalizační síti – mají v SS7 sítích podobnou funkci jako IP adresy v Internetu. Na rozdíl od IP adres nejsou PC celosvětově unikátní a dokonce mohou mít v různých zemích a sítích různou délku. Proto umožňují směrování zpráv pouze v rámci jedné sítě. Pro mezinárodní směrování zpráv se používají adresy Global Title protokolu Signalling Connection Control Part (SCCP).

Signalizační bod, který propojuje dvě sítě, má dvě čísla PC – každé přitom může mít jiný formát (například u signalizačního bodu, který propojuje ANSI síť s mezinárodní sítí). Druh sítě se rozlišuje pomocí dvou nejvýznamnějších bitů prvního bytu v MSU, tak zvaného Service Information Octet; tyto bity se označují Network Indicator (NI).

MTP-3[editovat | editovat zdroj]

Zprávy protokolu MTP-3 (message signal unit – MSU) obsahují tak zvaný routing label, jehož součástí je DPC (Destination Point Code) – PC příjemce (kód cílového bodu místa určení) a OPC (Originating Point Code) – PC odesilatele (kód bodu vzniku signalizační zprávy).

SCCP[editovat | editovat zdroj]

Adresa volaného (Called Party Address – CdPA) a volajícího (Calling Party Address – CgPA) v protokolu SCCP mohou kromě Global Title obsahovat i Point Code. Jeho přítomnosti v každé z adres indikuje příznak Signalling Point Code Indicator v poli Address Indicator.

Formáty[editovat | editovat zdroj]

Podle standardů platných v jednotlivých zemích existují následující délky PC:

  • podle ITU standardu v mezinárodních sítích a ve většině ostatních států jsou PC 14bitové[1]
  • v zóně 1 (USA, Kanada a některé země Karibiku) mají PC podle ANSI standardu 24 bitů[2]
  • Číně mají PC 24 bitů
  • v Japonsku jsou PC 16bitové

14bitové PC se zapisují jako jedno desítkové číslo, jedno šestnáctkové číslo nebo po složkách. Tyto složky mají v různých sítích různé počty bitů. Mezinárodní PC (International Signaling Point Code – ISPC) používají formát 3-8-3 (3 nejvýznamnější bity, 8 středních bitů a 3 nejméně významné bity)[3].

V České republice se používají 14bitové PC podle ITU-T standardů. Způsob jejich zápisu ale závisí na konkrétní síti[4].

U protokolu MTP-3 jsou oba ITU PC uloženy spolu se 4bitovým SLS/SLC (Signalling Link Selection / Signalling Link Code) ve 4 oktetech (14 + 14 + 4 = 32 bitů); u protokolu SCCP zabírá každý PC dva oktety (pokud je přítomen).

24bitové PC mohou být zapsány jako jedno desítkové číslo, jedno šestnáctkové číslo nebo ve formátu 8-8-8 (číslo sítě-číslo podsítě-číslo signalizačního bodu). Jak u protokolu MTP-3, tak u SCCP je každý ANSI Point Code uložen ve třech po sobě jdoucích oktetech; v prvním je číslo signalizačního bodu, ve druhé číslo podsítě, ve třetím číslo sítě.

Protokol M3UA má pro každý PC (tj. OPC a DPC) vyhrazeny 4 byty, z nichž první 1 až 2 byty jsou nevyužity a hodnota PC je uložena ve 3 (ANSI, Čína) nebo 2 (ITU, Japonsko) zbývajících bytech.

Zkratky[editovat | editovat zdroj]

  • OPC Originating Point Code
  • DPC Destination Point Code
  • ISPC International Signaling Point Code – PC v mezinárodní signalizační síti podle ITU-T doporučení Q.708[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Point code na anglické Wikipedii.

  1. ITU-T doporučení Q.704, Message Transfer Part
  2. ANSI T.111.4/2000, Message Transfer Part
  3. a b ITU-T doporučení Q.708 Assignment procedures for international signalling point codes
  4. Číslovací plán signalizačních bodů signalizačních sítí signalizačního systému č.7

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]