Pohanský hrad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní rezervace
Pohanský hrad
IUCN kategorie Ia (Přísná přírodní rezervace)
Na vrcholové plošině Pohanský hrad
Na vrcholové plošině Pohanský hrad
Základní informace
Vyhlášení1984, 1988, 2000
Rozloha223,3500 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRimavská Sobota, Lučenec
UmístěníCerová vrchovina
Souřadnice
Pohanský hrad
Pohanský hrad
Další informace
Kód382
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výhled z plošiny k jihu, vzadu pohoří Mátra

Pohanský hrad výrazná sopečná čedičová plošina a stejnojmenná národní přírodní rezervace ležící v Cerové vrchovině, patří mezi její nejcennější území. Rezervace má plochu 223,35 ha a byla vyhlášena v roce 1958 na území obcí Stará Bašta, Hajnáčka a Šurice v nynějším Banskobystrickém kraji. Důvodem vyhlášení byla "ochrana nejzachovalejší a nejtypičtější náhorní plošiny na čedičovém příkrovu na Slovensku, které představuje území s vysokou krajinářskou a geomorfologickou hodnotou a současně jeden z nejrozsáhlejších souvislých lesních komplexů s přirozeným dřevinným složením v Cerové vrchovině."[1]

Pohanský hrad je náhorní plošina s nejvyšší nadmořskou výškou asi 580 m n. m., s parkovou úpravou. Plošina je jen málo ovlivněna činností člověka. Je tvořena čedičovými horninami, které jsou po obvodu erozí rozděleny na řadu skalních věží, bradel a puklin. Bradla jsou vysoká až 30 metrů. Pod stěnami jsou kamenná moře, která vznikla rozpadem kamenných bloků.

Na území se nachází 31 čedičových nekrasových jeskyní, které vznikly díky svahovým pohybům. Nejdelší jeskyně je Sloupová (182 m), je zde Labyrintová jaskyňa, poblíž které se nachází Nyáryho jeskyňa. Jeskyně byly osídlené od eneolitu po dobu laténskou. Nachází se zde také pozůstatky kamenného valu z doby pobytu Keltů. Na vrcholu bylo slovanské hradiště, jež sloužilo husitům v době jejich nájezdů jako opěrný bod.

Z plošiny Pohanského hradu je omezený výhled do kraje. Nejkratší přístup na hrad je po zelené turistické značce z obce Hajnáčka, asi 30 km jižně od Rimavské Soboty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Štátny zoznam osobitne chránených častí prírody SR. Národná prírodná rezervácia Pohanský hrad [online]. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) [cit. 2014-05-06]. Dostupné online. (slovenština) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lakanda, M. a kol.: Krajinou najmladších sopiek, Radzovce: Mikroregion Obručná, 2007

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]