Poesiomat (Ostrava-Poruba)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Poeziomat (Ostrava-Poruba))
Poesiomat
Základní údaje
Rok vzniku2020
Datum odhalení2020
Popis
Materiálocel
Umístění
Umístěnípřed knihovnou v Ostravě-Porubě
StátČeskoČesko Česko
AdresaOpavská, 708 00, Ostrava-Poruba
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poesiomat v Ostravě-Porubě je poesiomat, který se nachází na ulici Opavské před knihovnou v Ostravě-Porubě v Moravskoslezském kraji. Je to první poesiomat na světě, který používá otáčení klikou jako zdroj energie pro reprodukci zvolených básní a písní (tj. je nezávislý na elektrické síti). Lze říci, že je to automat, kde si uživatel (po dvaceti zatočení klikou) může zvolit k poslechu předvoléné zvukové záznamy. Dle aktuálního stavu nabízí poesiomat 17 básní a 3 zhudebnělé básně od regionálních autorů a z toho je 5 nahrávek je určeno dětem. Nahrávky pocházejí od samotných autorů nebo ostravských herců. Na místě je také jednoduchý návod se seznamem nahrávek a instalované lavičky k posezení mezi břízami. Porubský poesiomat je součástí jednoho z vítězných nápadů projektu Zelená Porubě z roku 2019 a byl postaven v roce 2020. Poesiomat má podobu ocelové roury s ohybem. Reprodukce nahrávek není zpoplatněna.[1][2][3][4]

Nahrávky poezie[editovat | editovat zdroj]

Porubský poesiomat nabízí posluchačům díla těchto autorů: Petr Stach, Kristýna Svidroňová, Petr Ligocký, Petr Hruška, Renata Putzlacher, Jaroslav Žila, Radovan Jursa, David Bartos, Irena Šťastná a další.[4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Poblíže poesiomatu se nachází také VŠB – Technická univerzita Ostrava, Vozovna Poruba, Základní škola generála Zdeňka Škarvady a budova Finančního úřadu Ostrava III.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. poruba.ostrava.cz. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. Podívejte se na novou raritu Poruby! Mají tam první poeziomat na kličku v Česku. Moravskoslezský deník. 2020-11-24. Dostupné online [cit. 2021-09-08]. 
  3. S.R.O, POLAR televize Ostrava. Ostrava-Poruba má raritu. Poeziomat na kliku je jediný v ČR | Ostrava-Poruba | Zprávy | POLAR TV. polar.cz [online]. [cit. 2021-09-08]. Dostupné online. 
  4. a b Ostravský Poeziomat vás za malé úsilí odmění básní. Stačí zatočit kličkou a vybrat oblíbeného autora. Region [online]. 2021-01-05 [cit. 2021-09-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]