Podtočenský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podtočenský potok
Podtočenský potok
Podtočenský potok
Základní informace
Délka toku0,98 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (PrahaTočná; Středočeský krajDolní Břežany)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Břežanský potok (přítok Vltavy)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Podtočenský potok je potok na hranici katastrů obcí Točná a Dolní Břežany, a tím tedy i na hranici hlavního města Prahy a Středočeského kraje, respektive okresu Praha-západ. Potok v Centrální evidenci vodních toků vůbec není uveden.[1] Nazývá se podle studánky Pod Točnou i celkové své situace jižně od Točné. V Břežanskému údolí se zprava vlévá do Břežanského potoka, přičemž koncový úsek potoka spadá do katastrálního území Lhota u Dolních Břežan obce Dolní Břežany v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji. Délka toku činí 0,98 km (od ulice Branišovská/K Točné).

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení na hranicích hlavního města Prahy a Středočeského kraje, mezi Prahou 12, respektive její částí Točná a obcí Dolní Břežany. Má více pramenišť, přičemž nejméně jeden pramen je situován někde severovýchodně od ulice Branišovské, respektive jejího pokračování K Točné, a tuto komunikaci v armatuře podtéká do údolí zvaného V Olšičkách. Tento výběžek lesa zvaného z točenské strany Starý lis (původně Starý les) a z dolnobřežanské strany Pod Spálenkou je místem, ke se nacházejí další prameniště potůčku, který zde nabývá na síle.

Odtud pak pokračuje prudkým údolím, spíše roklí či strží, nazývaném Na Dolech směrem k Břežanskému údolí, kde vytváří malé vodopády. Ze Starého lisu se do potůčku vlévá ještě pramen od studánky Pod Točnou. V dolní části toku je údolí přepaženo asi 2 metry vysokou mohutnou kamennou přehradou, která je ale z větší části zanesena. Pod přehradou, v místech kde se strž Na Dolech rozšiřuje do Břežanského údolí, je koryto potoka zanesené a vodoteč tak na posledních několika desítkách metrů své cesty do Břežanského potoka mizí v podzemí.

Podtočenský potok se dolní polovinou svého toku nachází v přírodní rezervaci Šance, a v přírodním parku Modřanská rokle-Cholupice a také v chráněné evropsky významné lokalitě Břežanské údolí.

Pozapomenutý Podtočenský potok je jasně patrný na starých mapách vojenských mapách (od první vojenské mapování)[2]. Na novějších mapách je značený například na státních mapách 1:5000 ze 70.[3] a 80.[3] let 20. stol.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Centrální evidence vodních toků (CEVT) (Voda, eAGRI). eagri.cz [online]. [cit. 2019-05-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-11. 
  2. Oldmaps - Staré mapy. oldmaps.geolab.cz [online]. [cit. 2019-05-17]. Dostupné online. 
  3. a b ROKYCANECH, kancl 379 na ZÚ a vývojové pracoviště v. Prohlížení archiválií. ags.cuzk.cz [online]. [cit. 2021-03-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]