Plivu na tvůj hrob

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o kanadském hororu z roku 1978. O stejnojmenném remaku z roku 2010 pojednává článek I Spit on Your Grave.
Plivu na tvůj hrob
Původní název/>I Spit on Your Grave
Země původuKanada
Jazykangličtina
Délka100 minut
ŽánrRape and revenge
ScénářMeir Zarchi
RežieMeir Zarchi
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleCamille Keatonová
Eron Tabor
Richard Pace
ProdukceMeir Zarchi
Joseph Zbeda
HudbaGiacomo Puccini
KameraNouri Haviv
StřihMeir Zarchi
Spiro Carras
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 3. listopadu 1978
DistribuceCinemagic
The Jerry Gross Org.
Rozpočet80 000 USD
Přístupnost18+
Předchozí a následující díl
Savage Vengeance
Plivu na tvůj hrob na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plivu na tvůj hrob, anglicky: Day of the Woman, známý pod distribučním titulem I Spit on Your Grave, je kontroverzní nezávislý film z kategorie rape and revenge. Jedná se o kanadský psychologický thriller režiséra, producenta a scenáristy Meira Zarchiho.

Omezeně byl uveden v roce 1978, masověji pak v reedici o dva roky později. V roce 2010 proběhla premiéra jeho remaku. Přední filmoví kritici jej odsoudili za přílišné zobrazování násilí a dlouhé záběry znásilnění. Roku 2010 jej časopis Time zařadil mezi deset nejabsurdnějších filmů s násilnou tematikou (Ridiculously Violent Movies).[1]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Camille Keatonová Jennifer Hills
Eron Tabor Johnny
Richard Pace Matthew Lucas
Anthony Nichols Stanley
Gunter Kleemanns Andy
Alexis Magnottiová manželka strážníka
Tammy Zarchi dítě
Terry Zarchi dítě
Traci Ferranteová servírka
William Tasgal vrátný
Isaac Agami řezník
Ronit Havivová dívka v obchodu

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Chata, kterou si pronajala představitelka Jennifer Hillsové a exteriéry okolí s řekou a benzínovou pumpou byly natáčeny na lokacích Kentu v americkém státě Connecticut. Chata, ve které vznikla většina interiérů, byla majetkem režisérova přítele a kameramana Nouriho Haviva.

Název[editovat | editovat zdroj]

Oficiální název Day of the Woman (Den ženy) byl pro obnovené rozšířené uvedení do kin v roce 1980 změněn na I Spit on Your Grave (Plivu na tvůj hrob),[2] přestože se režiséru Meiru Zarchimu nelíbil.

Distribuce[editovat | editovat zdroj]

Camille Keatonová, praneteř Bustera Keatona, obdržela za roli Jennifer Hilllsové ocenění pro nejlepší herecký výkon na Mezinárodním katalánském filmovém festivalu v roce 1978.[3]

Zarchi několikrát snímek nabídl do distribuce Motion Picture Association of America. Pokaždé došlo k jeho odmítnutí pro přílišné násilí, aniž byly specifikovány stopáže, které měly být závadné. V roce 1980 thriller nově sestříhal, ale opět s výsledným odmítnutím.

Zarchi tak distribuoval snímek sám, několikrát jej promítl ve venkovských autokinech. Roku 1980 získal pro uvedení distribuční síť Jerry Gross Organization, a to s podmínkou přejmenování dle jejího výběru.

Cenzura a zákaz[editovat | editovat zdroj]

Mnoho států včetně Irska, Norska, Islandu a Spolkové republiky Německo thriller zakázala, s odůvodněním nevhodné „oslavy násilí na ženě“. Kanada nejdříve uplatnila také zákaz, v 90. letech však přenesla rozhodnutí případného uvedení na provincie. Od roku 1998 tak Manitoba, Nové Skotsko a Québec distribuci povolily.

Cenzurovaná americká verze byla uvedena v roce 1982 na australském trhu, jako nepřístupná do 18 let. Roku 1987 pak neuspěla žádost na jeho zákaz. V prodeji snímek zůstal až do roku 1997, kdy došlo se zavedením nových opatření k jeho stažení. V roce 2004 byl prodej nesetříhané verze obnoven. Soudní rozhodnutí uvedlo, že kastrace není druhem sexuálního násilí.[4]

Ve Spojeném království byl snímek zařazen do kategorie tzv. „nechutné kinematografie“ (video nasty), jejíž obsah směl být na počátku 80. let distribuován pouze na videokazetách. Až do roku 2001 pak setrval na seznamu zakazující veřejné uvedení. Od tohoto data je značně sestříhaná verze uváděna s klasifikací přístupné od 18 let. Britská verze byla v roce 2001 také vydána prostřednictvím DVD na Novém Zélandu, opět od 18 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku I Spit on Your Grave na anglické Wikipedii.

  1. Top 10 Ridiculously Violent Movies. Time. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-10-28. 
  2. Release dates for Day of the Woman [online]. Dostupné online. 
  3. Awards for Day of the Woman (1978) [online]. Internet Movie Database [cit. 2007-03-20]. Dostupné online. 
  4. Details for I Spit On Your Grave [online]. Refused Classification.com [cit. 2007-03-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]