Plicní mor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článku Mor.

Plicní mor nebo pneumonický mor je jedna z forem moru, smrtelné nemoci způsobené bakterií Yersinia pestis.[1]

Tato forma moru se přenáší kapénkovou infekcí přímo z člověka na člověka a je mnohem nebezpečnější než ostatní dvě, septická i dýmějová. Plicní forma probíhá jako těžký zápal plic s velmi vysokou smrtností. Působí velice rychle a neléčena má velice vysokou smrtnost (až přes 90 %, podle některých zdrojů 100 %[2]).

Infekce[editovat | editovat zdroj]

Přenos[editovat | editovat zdroj]

  1. Nejprve se morová nákaza šíří zprostředkovaně přenašeči, proto se i plicní forma vyskytuje až druhotně jako pozdní projev nemoci po lymfatickém zánětu, spolu se septickou formou.
  2. Plicní mor se může šířit přímo z člověka na člověka aerosolem: Primární plicní nákaza se šíří kapénkově, plíce pak jsou prvním místem infekce. Plicní formy se tedy vyskytují až jako projev síly epidemie.

Projevy[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako v ostatních typů moru i zde po odeznění inkubační doby dochází k náhlému nastoupení kašle, vysokých teplot a úbytku sil. Od této chvíle infekce nabývá na vážnosti a kvůli vysoké rychlosti replikace způsobuje léčený mor úmrtí zhruba v 50 % případů, neléčený téměř vždy.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pneumonic plague na anglické Wikipedii.

  1. (anglicky)ZOONOTIC BACTERIAL DISEASES (020-027), 020 Plague (Includes: infection by Yersinia [Pasteurella] pestis), icd9cm.chrisendres.com
  2. (anglicky)Plague, PDF, Iowa State University, 2004, cfsph.iastate.edu
  3. (anglicky)Jameson, J. N. St C.; Dennis L. Kasper; Harrison, Tinsley Randolph; Braunwald, Eugene; Fauci, Anthony S.; Hauser, Stephen L; Longo, Dan L. Harrison's principles of internal medicine. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division, 2005. ISBN 0-07-140235-7. 
  4. (anglicky)Riedel S. Plague: from natural disease to bio-terrorism. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2005, roč. 18, čís. 2, s. 116–24. PMID 16200159. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.