Aju východní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Plecoglossus altivelis)
Jak číst taxoboxAju východní
alternativní popis obrázku chybí
Aju východní
Stupeň ohrožení podle IUCN
chybí údaje[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Podtřídamnohokostnatí (Neopterygii)
Infratřídakostnatí (Teleostei)
NadřádProtacanthopterygii
Řádkoruškotvární (Osmeriformes)
PodřádOsmeroidei
ČeleďPlecoglossidae
Rodaju (Plecoglossus)
Binomické jméno
Plecoglossus altivelis
(Temminck & Schlegel, 1846)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aju východní (Plecoglossus altivelis) je druh rybymonotypického rodu Plecoglossus a monotypické čeledi Plecoglossidae. Je nejvíce příbuzný s koruškami a jinými rybami z řádu Osmeriformes.

Žije především na severozápadě Tichého oceánu podél pobřeží ostrova Hokkaidó, kolem Korejského poloostrova, při pobřeží Číny, Hongkongu a severního Vietnamu. Existují však i populace ve vnitrozemských oblastech, jako např. v japonském jezeře Biwa. Ryba se vyskytuje i na Tchaj-wanu, je zde ale nepůvodním druhem. Patří mezi amfidromní ryby, což znamená, že se pravidelně stěhuje ze sladké vody do slané a naopak.

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Některými autory jsou rozlišovány 2 až 3 poddruhy, jiní je však neuznávají.

Patří sem:

  • Plecoglossus altivelis altivelis
  • Plecoglossus altivelis chinensis (Čína)
  • Plecoglossus altivelis ryukyuensis (Rjúkjú)

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Aju je všežravcem, živí se řasami, houbovci, červy, larvami, ale i hmyzem a korýši. Živí se především řasami, které se hromadí na vodním kamení, a oddělují je od něj svými zoubky ve tvaru pily. Dospělí jedinci si většinou hájí vlastní teritorium, ale často se sdružují do hejn.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Aju je amfidromní rybou, která se během jara stěhuje do sladkých řek a po spáření naklade jikry. Na podzim po vylíhnutí jsou mláďata vyplavena do moře a zůstávají v oblastech blízko pobřeží až do dalšího jara. Mladé ryby jsou poté velké asi 6 cm a stěhují se zpět do řek. Během léta dosáhnou velikosti až 15–30 cm. Některá mláďata do roku od vylíhnutí zemřou, ale ostatní dospějí a vrátí se poté opět do moře. V Japonsku některé ryby žijí výhradně ve sladkých vodách a dožívají se 2–3 let, ale jsou výrazně menší než amfidromní ryby. Během rozmnožování se mohou amfidromní a sladkovodní ryby vyskytovat společně. Ryby jsou taktéž chovány ve vodních nádržích a přehradách. Aju je velký přibližně 30 cm, ale údajně někteří jedinci měřili až 70 cm.

Použití lidmi[editovat | editovat zdroj]

Aju je jedlá ryba, často konzumovaná ve východní Asii. Její maso má výraznou, sladkou chuť, podobnou chuti melounu a okurky, proto se také občas nazývá melounová ryba.[2] Její maso je většinou velmi ceněnou pochoutkou. Aju je loven muškařením, používáním vrše nebo rybařením s návnadou v Japonsku známou jako ayu-no-tomozuri, kdy je do rybářského háčku umístěn živý aju, který se po ponoření snaží plavat. To vyprovokuje jiného aju, který chrání svoje teritorium, zaútočí na „návnadu“ a vzápětí je chycen.

Pro lov aju bývá japonskými rybáři taktéž používán tradiční lov pomocí kormoránů, kteří jsou domestikováni a vycvičeni pro tento účel. Kormorán chytí rybu, uloží ji ve svém voleti a donese ji rybáři.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ayu na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. FERRISS, Timothy. Čtyřhodinový šéfkuchař: Snadná cesta k tomu, abyste vařili jako profíci, naučili se cokoliv a dobře se vám žilo. [s.l.]: Jan Melvil Publishing 1583 s. Dostupné online. ISBN 9788087270646. Google-Books-ID: 6vQLAwAAQBAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]