Plešnice (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plešnice
Železniční zastávka v Plešnicích
Železniční zastávka v Plešnicích
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
obecPlešnice
Souřadnice
Plešnice
Plešnice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice760355
TraťPlzeň–Cheb
Nadmořská výška395 m n. m.
V provozu od28. ledna 1872
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaAutobusové stanoviště před prostorem nádraží
Služby ve staniciBezbariérové WCRestaurace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plešnice je železniční zastávka v okrese Plzeň-sever, v severozápadní části obce Plešnice okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji nedaleko přehrady Hracholusky na řece Mži. Leží na trati Plzeň–Cheb. Trať procházející zastávkou je elektrizovaná (25 kV, 50 Hz AC). Nedaleko stanice se nachází turistická trasa na hrad Buben.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stará nádražní budova

Stanice byla vybudována jakožto součást Dráhy císaře Františka Josefa (KFJB) spojující Vídeň, České Budějovice a Cheb, podle typizovaného stavebního návrhu. 28. ledna 1872 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z Plzně do Chebu, kudy bylo možno pokračovat po železnici do Německa.

Elektrická trakční soustava zde byla zprovozněna 8. listopadu 1967. Počínaje rekonstrukcí celé stanice byla staniční budova vyřazena z provozu, byla překlasifikována na železniční zastávku a nadále není obsluhována drážním personálem. Cestující se orientují dle elektronického informačního systému. V roce 2019 zde zastavovaly osobní vlaky ve směru do Bezdružic (bez průvodčích) a spěšné vlaky jedoucí ve směru na Cheb. Vlaky mohou stanicí projíždět rychlostí až 145–160 km/h.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zastávkou prochází Třetí železniční koridor, vede tudy dvoukolejná trať. V roce 2011 byla dokončena úprava nádraží na koridorové parametry: nacházejí se zde dvě jednostranná nástupiště s přístřešky a podchodem pod kolejemi, který slouží k příchodu k vlakům.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]