Plešivec (České středohoří, 510 m)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plešivec
Suťová pole na Plešivci
Suťová pole na Plešivci

Vrchol510 m n. m.
Prominence113 m ↓ J od Hlinná
Izolace1,8 km → Hradiště
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Českého středohoří
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Kostomlatské středohoří / Lovošská vrchovina / Plešivecká část
Souřadnice
Plešivec
Plešivec
Horninaolivinický čedič
PovodíLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plešivec (též Ledový vrch, lidově Jordán, německy Eisberg[1]) se nachází asi pět kilometrů na severozápadně od Litoměřic na jižním okraji Českého středohoří (Kostomlatské středohoří). Vrchol se tyčí se do výše 510 m.[2] Od roku 1966 je celý vrch chráněn jako přírodní památka na rozloze necelých 33 ha.

Geologie a geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Výhled z Plešivce na panorama Českého středohoří, na obzoru uprostřed je Milešovka a Kletečná

Vrch je neovulkanickým sukem na žíle olivinického bazaltu, kterou eroze vypreparovala z okolních santonských pískovců. Strmá úbočí jsou pokrytá kamennými moři a balvanovými haldami. Vyskytují se v nich ledové suťové jámy a drobné pseudokrasové jeskyně.[3]

Vrch je většinou zalesněný, ale jeho jižní svah pokrývá rozsáhlé suťové pole.[4] Suťová pole složená z přibližně stejně velkých úlomků se také nazývají droliny. Vyskytují se na mnohých kopcích v této oblasti. V sopečném reliéfu Českého středohoří představuje Plešivec výrazný útvar budovaný žílou olivinického čediče, který se zde do roku 1945 těžil. V sutích na úpatí západního a severozápadního svahu, vznikly trvalé ledové jámy. V dutinách suti se hromadí těžký studený vzduch, který vlivem dokonalého utěsnění v dolní vanovité části suti nemůže proudit. V jámách se proto udržuje led a sníh do pozdního jara až počátku léta.[4] Ledové jámy na Plešivci patří k nejznámějším jevům toho druhu v Českém středohoří, jedná se však o jev známý z mnoha dalších míst. Pod vrcholem se nachází Ledová studánka se stálou teplotou vody od 5 do 7 °C.[5]

Na jižním svahu stojí barokní kaple svatého Jana Křtitele postavená roku 1660 kolem ní rostou staleté duby.

Kaple Narození sv. Jana Křtitele

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Lokalita je významným hnízdištěm vzácných druhů ptáků, především dravců a sov. Na úpatí rostou náletové dřeviny především akát. Na svazích rostou duby a habry, místy tyto porosty mají pralesovitý ráz. Na vrcholu se objevují i lípy. Z květin se svazích brzy z jara objevuje jaterník podléška a bledule jarní.

Přírodní památka[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Plešivec (přírodní památka).

Chráněné území s rozlohou 32,65 ha bylo na Plešivci vyhlášeno 14. října 1966. Důvodem byla ochrana suťových polí se systémem cirkulace vzduchu s trvalými ledovými jámami a ventarolami, na jejichž stabilizaci se podílejí výjimečné exempláře lip.[6]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Z vrcholu se otevírá pohled do širokého okolí, západně na tok Labe a vrch Lovoš, na jihu je vidět obec Miřejovice dále Litoměřice a zřícenina hradu Kamýk s okolním Hazmburkem a Košťálovem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plešivec [online]. České středohoří [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. 
  2. Geoprohlížeč: Prohlížecí služba WMS-ZABAGED® [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. 
  3. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Plešivec, s. 349. 
  4. a b VOJTÍŠKOVÁ, Zdena. Plešivec - ceskestredohori.cz. www.ceskestredohori.cz [online]. [cit. 2018-11-11]. Dostupné online. 
  5. Plešivec - České středohoří a Podřipsko. www.ceskestredohori.info [online]. [cit. 2018-11-11]. Dostupné online. 
  6. AOPK ČR. PP Plešivec [online]. AOPK ČR [cit. 2016-10-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]