Planeta dinosaurů (2011)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Planet Dinosaur
Žánrdokumentární film
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Počet řad1
Počet dílů6
Obvyklá délka30 min
Produkce a štáb
HudbaIlan Eshkeri
DistributorBBC Worldwide
Premiérové vysílání
StaniceBBC One
Vysíláno14. září 2011 19. října 2011
Planet Dinosaur na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Planeta dinosaurů (v anglickém originále Planet Dinosaur) je britský trikový pseudo-dokument o životě neptačích druhohorních dinosaurů. Jedná se o šestidílný dokument z dílny BBC, v originále namluvený Johnem Hurtem. Dokument stojí na počítačových animacích, které umožnily představit svět dinosaurů v moderní podobě. Dokument byl poprvé vysílán dne 14. září 2011 a konkuroval tak zhruba ve stejné době vysílanému americkému dokumentu Dinosaur Revolution na Discovery Channel.

Díly[editovat | editovat zdroj]

  1. Ztracený svět (Lost World) – O dinosaurech z počátku rané křídy, kteří žili v severní Africe. Zabývá se hlavně Carcharodontosaurem a Spinosaurem.
  2. Opeření draci (Feathered Dragons) – Díl o dinosaurech, kteří byli příbuzní s ptáky. Všichni dinosauři z tohoto dílu byli nalezeni v Asii.
  3. Poslední zabijáci (Last Killers) – Díl o predátorech, včetně Daspletosaura, Troodona a Majungasaura, a také o rohatých dinosaurech. Díl se odehrává v období svrchní Křídy.
  4. Boj o život (Fight for Life) – Díl o soubojích na život a na smrt ve svrchní Juře.
  5. Noví obři (New Giants) – Díl o těch největších sauropodních dinosaurech a některých velkých predátorech. Díl se odehrává v období Křídy.
  6. Změň se nebo zahyň (The Great Survivors) – Díl o zvláštním přizpůsobení některých druhů dinosaurů, žijících ve svrchní křídě.

V dokumentu se objevuje na 50 různých druhů dinosaurů a dalších pravěkých živočichů, kteří byli vytvořeni počítačovou animací. Také prostředí, ve kterém se zvířata pohybují, je dílem počítačových animátorů.

Ztracený svět (Lost World)[editovat | editovat zdroj]

V této epizodě je v severní Africe před 95 miliony let zobrazován Spinosaurus, jako 17 m predátor s hmotností 11 tun jak loví obří ryby rodu Onchopristis. Dalším velkým predátorem byl Carcharodonotsaurus s délkou 13 m a hmotností 7 tun. Býložravými dinosaury tu byli Ouranosauři s délkou 7 m a hmotností 3 tuny. Spinosaurus je v této první epizodě nucen bojovat se Carcharodontosaurem při boji o mrtvého Ouranosaura a také zemře na kousnutí do plachty. V této epizodě se také objeví abeelisaurid Rugops, který požírá zbytky Onchopristů.

Opeření draci (Feathered Dragons)[editovat | editovat zdroj]

Tato epizoda zobrazuje dinosaury s peřím. Nejprve se zde objeví Epidexipteryx, který je zde loven Sinraptorem. Dále se tu objeví Gigantoraptor, jak zabíjí troodonta Sauronithoidese. Dalšími opeřenými dinosaury byli Microraptor a Sinornithosaurus. Sinornithosaurus je zde vyobrazen jak loví Jeholosaura.

Poslední zabijáci (Last Killers)[editovat | editovat zdroj]

Díl o tyrannosauridech, troodontech a abelisauridech. Daspletosaurus zde loví Chasmosaura a samice Majungasaura zabije cizího samce Majungasaura. Troodon loví Edmontosaura. V závěru této epizody smečka daspletosaurů loví centrosaury, kteří zahynou při povodních na přechodu řeky.

Boj o život (Fight for Life)[editovat | editovat zdroj]

V této epizodě jsou vyobrazováni predátoři v jurské době Allosaurus a Predator X (Kronosaurus). Predator X je zde popsán jako 15 m masožravec s hmotností 45 tun, jak se pokouší ulovit kimmerosaura. Allosaurus je zde popsán jako 9 m masožravec s hmotností 1,5 tuny, který se pokoušel zpočátku zabít mladého stegosaura.

Noví obři (New Giants)[editovat | editovat zdroj]

Epizoda o obřích dinosaurech, nejprve Argentinosaurus s délkou 35 m a hmotností 75 tun. Objevuje se zde abelisaurid Skorpovienator, který zde požírá mláďata Argentinosaurů. Objeví se zde také Mapusaurus, v tomto díle je 10 m dlouhý a vážící 4 tuny. Dalším dinosaurem je africký Paralititan s hmotností 45 tun, zde se objevuje 12m a osmitunový krokodýl Sarcosuchus, který napadne mladého Paralititana; později se do boje připojí Carcharodontosaurus. V Argentině vypukne lov Argentinosaura pod vedením Mapusauřího gangu, jeden Mapusaurus je však v této štvanici zabit Argentinosaurem. Zraněný Argentinosaurus podlehne a umře a začnou na něm hodovat mrchožrouti.

Změň se nebo zahyň (The Great Survivors)[editovat | editovat zdroj]

Poslední epizoda o dinosaurech a jejich zániku. Nejprve rumunský ostrov Hateg před 65 miliony let. Jsou zde Magyarosauři, velcí jako poníci s hmotností jedné tuny. Je zde teropod Bradycneme a ptakoještěr Hatzegopteryx. Dále Mexiko před 92 miliony let, středně velký Nanotyrannus ? a therizinosaurid Nothronychus. A nakonec Mongolsko před 85 miliony let, Gigantoraptor, Alectrosaurus a oviraptoridní dinosaurus menší velikosti.

Planet Dinosaur Game[editovat | editovat zdroj]

Na BBC One Planet Dinosaur je hra, kde dinosauři jsou v inkubátoru krmeni, dokud nedorostou do 100% velikosti. Jsou zde Spinosaurus, Carcharodontosaurus, Paralitian, Chasmosaurus, Gigantoraptor, Argentinosaurus a další tři dinosauři. Po vykrmení je lze umístit do pravěkého panoramatu.

Dinosauři v dokumentu[editovat | editovat zdroj]

Další pravěcí živočichové[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]