Sword Beach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pláž Sword)
Sword Beach
konflikt: Druhá světová válka, Vylodění v Normandii
Britská pěchota v sektoru Queen White, Sword Beach
Britská pěchota v sektoru Queen White, Sword Beach

Trvání6. června 1944
MístoPláž od Saint-Aubin-sur-Mer k Ouistreham ve Francii
Souřadnice
VýsledekVítězství Spojenců
Strany
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Svobodná Francie
Německá říše Nacistické Německo
Velitelé
Spojené království John Crocker
Spojené království Thomas Rennie
Spojené království Lord Lovat
Německá říše Wilhelm Richter
Německá říše Edgar Feuchtinger
Síla
3. pěší divize
4. komando námořní pěchoty
716. pěší divize
Ztráty
630 Neznámé

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sword Beach bylo kódové označení pro pláž, na které se 6. června vylodily britské jednotky jako součást Operace Overlord. Sword byla nejvýchodnější pláží, 8 kilometrů široký úsek od Saint-Aubin-sur-Mer na západě po ústí řeky Orne na východě. Oblast byla poseta chatami a turistickými lokacemi za pobřežní hrází, ležela také nedaleko města Caen. Všechny silnice této oblasti směřovaly do Caen, což bylo klíčové město pro obě bojující strany, co se týče zásobování a strategického významu.

Němci se opevnili v této oblasti relativně lehkou obranou skládající se z pobřežních překážek a opevněných pozic v písečných dunách. Hlavní obranou ale byla baterie houfnic umístěných u Merville, zhruba 8 kilometrů východně za řekou Orne, a 155mm děly asi 30 km dále na východ u Le Havre. Několik kilometrů ve vnitrozemí byla baterie 88mm děl schopných podporovat palbu kulometů a minometů umístěných v dunách. Byly zde také protitankové příkopy a překážky, miny a velké betonové zdi blokující ulice měst. Oblast bránily jednotky německé 716. divize, 736. a 125. prapor, spolu s jednotkami 21. tankové divize. Východně za řekou Dives byla 711. divize.

Pláž Sword byla přidělena britské 2. armádě pod velením generála Milese Dempseyho, rozdělena na 4 sektory (od západu na východ) Oboe, Peter, Queen a Roger. Útok byl zahájen v 7:25 jednotkami 3. pěší divize spolu s britskými a francouzskými oddíly commandos. Části jiholancashirského regimentu útočily napravo v sektoru Peter, ve středu – sektoru Queen útočil suffolkský regiment a východoyorkshirský regiment útočil v sektoru Roger nalevo. Cílem útoku bylo obsadit Caen a nedaleké letiště Carpiquet. Oddíly Commandos měly za úkol obsadit mosty přes řeku Ornu a Caenský kanál zhruba 5 kilometrů ve vnitrozemí. Měly se spojit s příslušníky 6. výsadkové divize, která obsadila mosty během kluzákového výsadku krátce po půlnoci.

Přistávající jednotky byly vítány nepříliš prudkou palbou. Byly schopné účinně potlačit hnízda odporu a v 8:00 byly již téměř ve vnitrozemí. V 13:00 dosáhly jednotky Commandos nejdůležitějšího cíle, spojily se s výsadkáři majora Johna Howarda, kteří drželi mosty Pegasus a Horsa přes řeku Ornu. Na západní straně se Britové nedokázali spojit s Kanaďany z pláže Juno, a v 16:00 obrněné jednotky německé 21. tankové divize zahájily protiútok. Německý 192. prapor pancéřových granátníků dosáhl pláže v 20:00, ale 98 tanků bylo zastaveno protitankovými zbraněmi, leteckými útoky a spojeneckými tanky. Německý protiútok byl zastaven.

Do konce dne vylodili Britové celkem 29 000 mužů a ztratili 630 mužů. Německé ztráty byly výrazně vyšší, mnoho německých vojáků bylo zajato. Nepodařilo se dosáhnout velmi optimistického cíle, ani Caen, ani letiště v Carpiquet nebylo 6. června dobyto.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]