Plášťový most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plášťový most
Plášťový most
Plášťový most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeský Krumlov
KomunikaceEvropská dálková trasa E10 a Svatojakubská cesta - Jihočeská trasa
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plášťový most (německy Mantelbrücke) je součástí zámku Český Krumlov, kde spojuje Horní hrad s barokním zámeckým divadlem a V. nádvořím a zámeckou zahradou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Spojovací chodba ze zámecké obrazárny do zámecké zahrady v horním patře Plášťového mostu
Spodní patro mostu

Most je tvořen třemi patry oblouků s pilíři, otevřeným krytým patrem se sochařskou výzdobou a třemi uzavřenými patry se dvěma spojovacími chodbami.

Dolní chodba spojuje Maškarní sál se zámeckým divadlem, horní chodba zámeckou obrazárnu se zámeckou zahradou a pokračuje až do minoritského kláštera na Latránu.

Na zděném zábradlí mostu stojí kopie barokních soch sv. Antonína Paduánského, sv. Felixe Kantaličského, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Originály soch jsou vystaveny v zámeckém lapidáriu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve středověku zde byl vyhloubený příkop překlenutý lávkou s padacím mostem. Plášťový most zde byl vybudován postupně v letech 1686, 1707, 1748 a 1765.[2] O jeho barokní podobu se zasloužil krumlovský vévoda Josef I. Adam ze Schwarzenbergu (1722–1782), který ekonomicky významně pozvedl celé město i vévodství. Za jeho vlády byl rovněž barokně přestavěn celý zámek a vybudováno zámecké barokní divadlo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plášťový most, Český Krumlov.com
  2. Archivovaná kopie. www.zamek-ceskykrumlov.eu [online]. [cit. 2015-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]