Pizza havaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pizza Havaj)
Pizza havaj
Pizza havaj
Pizza havaj
Základní informace
Místo původuKanada
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pizza havaj (či Hawai, Hawaii) je druh pizzy původem z kanadského Ontaria od restauratéra Sama Panopoulose. Vymyká se tradičním italským pizzám, protože je založená na kombinaci šunky a sladkého ananasu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pizzu havaj vymyslel v roce 1962 kanadský restauratér řeckého původu Sam Panopoulos z Ontaria,[1] který rád experimentoval a ze zajímavosti chtěl zkusit spojení sladkého ananasu se slaninou. Jeho nápad si během několika měsíců oblíbili i hosté jeho restaurace Satellite v Chathamu, v které nový pokrm podával, a začali ho žádat. Potom se tato pizza rozšířila i do ostatních částí světa. Název pizza dostala podle značky konzervovaného ananasu Havaj, který Panopoulos používal.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klasickým způsobem připravené a vyválené těsto na pizzu je potřeno klasickým rajčatovým základem s česnekem a bazalkou. Na tuto vrstvu se sype strouhaný sýr a na vrch jsou kladeny kousky kompotovaného ananasu a na slabé plátky krájená šunka. Následně je pizza standardně pečena v troubě. Pizza je oblíbená pro exotické spojení sladkého se slaným, na druhou stranu nejde o originální italský způsob přípravy pizzy a někteří lidé považují tento recept za kontroverzní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hawaiian pizza inventor Sam Panopoulos dies aged 83. BBC News [online]. 2017-06-09 [cit. 2017-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. vps; redakce. Zemřel muž, který vymyslel pizzu s ananasem. Novinky.cz [online]. Borgis, 2017-06-12 [cit. 2017-06-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-06-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]