Pinchas Goldschmidt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pinchas Goldschmidt
Narození21. července 1963 (60 let)
Curych
Alma materPonevež
Yeshivas Ner Yisroel
Povolánírabín
OceněníŘád čestné legie
Nábož. vyznáníjudaismus
Webwww.jewishcom.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pinchas Goldschmidt (* 21. července 1963, Curych, Švýcarsko) je od roku 1993 vrchním rabínem Moskvy. Založil a vede moskevský rabínský soud Společenství nezávislých států a od roku 2011 je prezidentem Konference evropských rabínů, která sdružuje přes 700 rabínů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Goldschmidt se narodil v Curychu do rodiny, která ve Švýcarsku žila po čtyři generace. Do Ruska přijel v roce 1989 a pracoval na znovuobnovení židovského komunitního života včetně škol, rabínského soudu, pohřební společnosti, košer kuchyní, rabínských škol a politických struktur, jako je např. Ruský židovský kongres.

Hovoří plynně několika jazyky včetně ruštiny, francouzštiny, němčiny, hebrejštiny, jidiš a angličtiny.

V březnu 2022, tedy krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, odjel z Ruska do Izraele. V červnu téhož roku byl coby vrchní moskevský rabín znovuzvolen na další sedmileté období. Ve stejné době také na Konferenci evropských rabínů v Mnichově pronesl řeč, ve které se vyslovil proti rusko-ukrajinské válce. „Musíme se modlit za mír a za konec této hrozné války,“ uvedl Goldschmidt.[1]

V rozhovoru pro mezinárodní televizní stanici Deutsche Welle v září 2022 prohlásil, že Rusko vstupuje do období hluboké izolace. Doporučil také, aby všichni Židé žijící v Rusku zemi v zájmu své bezpečnosti opustili.[2]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dne 27. července 2016 ho francouzská vláda jmenovala rytířem Řádu Čestné legie za přínos ke vztahům mezi Ruskem a Francií.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pinchas Goldschmidt na anglické Wikipedii.

  1. ROTH, Andrew. Moscow’s chief rabbi ‘in exile’ after resisting Kremlin pressure over war. The Guardian [online]. 2022-06-08. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Former Moscow rabbi wants all Jews to leave Putin's Russia. www.youtube.com. 2022-09-07. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]