Pichação

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Typický příklad práce pichadores v Sao Paulu

Pichação[1][2] se často chybných jako pixação, je unikátní forma graffiti, která vznikla v 60. letech v brazilském městě Sao Pãulo. Dnešní podoba se utvářela v 80. letech. Samotní pichadores nazývají tento styl "chudým bratrancem graffiti". Název je odvozen ze slova piche (portugalsky asfalt), tér ze střech byl pro pichadores základním materiálem na výrobu barvy. I dnes se namísto nákladných sprejů často používá latexová barva.[3]

Styl pichação se vyznačuje výrazně vertikálním[4], kaligrafickým písmem, ne nepodobným vikinským runám. Jedním z původních inspiračních zdrojů byly loga metalových kapel. Writeři pochází většinou z vyloučených sociálních vrstev a touto ilegální formou protestu se snaží poukázat na svoji existenci. Tvůrci zároveň i vzájemně soutěží, jakousi formou urbánního horolozectví, v umisťování svých tagů na co možná nejnedostupnější místa.

V roce 2002 bylo v Sao Paulu částečně legalizováno graffiti, avšak ne pichação.

K odkazu pichação se hlásí například streetartisté Os Gemeos.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Aulete slovník: pichação
  2. Priberam slovník: pichação
  3. TTSSS… pichação, the vastest art. São Paulo, Brazil. www.garagemagazine.net [online]. [cit. 2010-05-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-19. 
  4. To je dáno nutností rychlé aplikace.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]