Petru Groza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petru Groza
Stranická příslušnost
ČlenstvíRomanian National Party
People's Party
Ploughmen's Front

Narození7. prosince 1884
Băcia
Úmrtí7. ledna 1958 (ve věku 73 let)
Bukurešť
Partner(ka)Duci Kabdebó
RodičeAdam Groza
DětiOctavian Groza
Mária Bisztrai
Alma materLipská univerzita
Humboldtova univerzita
Univerzita Loránda Eötvöse v Budapešti
Profesepolitik a advokát
OceněníŘád hrdiny lidu
velkokříž Řádu znovuzrozeného Polska
CommonsPetru Groza
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petru Groza (7. prosince 1884, Băcia7. ledna 1958, Bukurešť) byl rumunský politik, právník, předseda Prozatímního prezidia Rumunské lidové republiky (prezident) v období od 2. června 19527. ledna 1958 a první předseda Rady ministrů (premiér) v socialistickém období od 6. března 1945 do 2. června 1952. Měl přezdívku Rudý buržoa.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v bohaté rodině sedláků ve vsi Băcia v Sedmihradsku, v té době v Rakousko-Uhersku. Po studiích na vysoké škole reformované církve v Orăștie odešel do Uherska, kde studoval na Univerzitě Ötvösa Lórána v Budapešti právo. Později také studoval na univerzitách v Lipsku a Berlíně.

Ke konci první světové války svá studia dokončil a vrátil se do Rumunska, aby tam pracoval jako právník. V roce 1918 se poprvé ukázal na politické scéně jako člen Rumunské národní strany a dva roky zastával post ředitele Rady pro Sedmihradsko, která sdružovala politiky podporující zapojení Sedmihradska do Rumunska.

Během tohoto období jeho života navazoval politické kontakty a spolupracoval s různými sedmihradskými politiky a náboženskými organizacemi, v letech 1919–1927 zastával post člena Synodu a Kongresu Rumunské pravoslavné církve. Začátkem 20. let 20. století opustil po konfliktu s Iuliu Maniuem Rumunskou národní stranu a přestoupil do Lidové strany Rumunska. Díky tomu se stal i ministrem pro Sedmihradsko a také ministrem vnitra ve vládě premiéra Alexandra Averesca.

Roku 1933 založil levicové agrární hnutí Fronta oráčů (Frontul Plugarilor). Ta se dostala později pod kontrolu komunistů a sehrála klíčovou roli při přechodu Rumunska k socialismu, neboť sama komunistická strana byla v Rumunsku dosti slabá.

Premiér[editovat | editovat zdroj]

Petru Groza se stal premiérem 6. března 1945, když byl jeho předchůdce Nicolae Rădescu (po nátlaku sovětského ministra zahraničí Andreje Vyšinského) z této funkce odvolán. Za jeho vlády, po abdikaci rumunského krále Michal I. se z Rumunského království dne 30. prosince 1947 vytvořila Rumunská lidová republika. Jeho autorita a kompetence byly výrazné, protože dokázal bez podpory Sovětského svazu nastolit komunistický režim v Rumunsku ještě předtím, než ho na postu premiéra vystřídal Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Petru Groza na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]