Petr z Courtenay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr z Courtenay
pán z Conches-en-Ouche a Mehun-sur-Yèvre
Portrét
Petr na vitráži v Chartres
Doba vlády12391249/1250
Narození1218
Úmrtí1249/1250
ManželkaPetronila z Joigny
PotomciAmicie z Courtenay
RodCourtenayové
OtecRobert z Courtenay
MatkaMatylda z Mehunu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr z Courtenay (12181249/1250, Egypt) byl francouzský rytíř a člen kapetovského rodu Courtenay, jedné z větví královského rodu Kapetovců. Od roku 1239 až o své smrti vládl jako pán Conches-en-Ouche a Mehun-sur-Yèvre. Na vitrážích katedrály v Chartres je zpodobněn v pozici pokorného donátora a také jako rytíř na koni ve společnosti dalších významných pánů své doby, kteří patřili mezi aktivní křižáky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Petr se narodil jako nejstarší syn Roberta z Courtenay, pána z Champignelles, a jeho manželky Matyldy z Mehunu. Po rodičích zdědil hrad Conches a Mehun. 25. srpna 1248 odplul se svým bratrancem, francouzským králem Ludvíkem IX. z Aigues-Mortes do Egypta na sedmou křížovou výpravu, v níž zahynul.

Většina historiků si myslí, že zemřel v bitvě u Al-Mansury 8. února 1250. Ten den vedl hrabě Robert I. z Artois předvoj křižáků do spontánního útoku na město. Předvoj se chytil do pasti bránících se Mameluků a všichni útočníci byli zabiti. Kronikář Jean de Joinville však míní, že Petr z Courtenay zemřel již dříve. Po dobytí egyptského přístavního města Damietta v červnu 1249 tábořila velká část křižácké armády vně městských hradeb, dokud nebyli na podzim připraveni na pochod do Al-Mansury. Egyptský sultán nabídl odměnu jednoho zlatého solidu za každou hlavu křižáka. V noci se Saracéni proplížili do křižáckého tábora, spící muže zabili v jejich stanech a usekali jim hlavy. Podle Joinvilla byl Petr z Courtenay jednou z obětí tohoto útoku. Joinville se však mohl mýlit. Joinville psal ve své kronice až deset let po události a Petr z Courtenay je v kronice později zmíněn ještě dvakrát v souvislosti s bitvou o Al-Mansuru. Vdova Petronila se v roce 1252 znovu provdala za Jindřicha II. ze Sully.

Manželství a potomci[editovat | editovat zdroj]

Petr se oženil s Petronilou, dcerou Gauchera z Joigny a Amicie z Montfortu. Manželé spolu měli jedinou dceru:


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter of Courtenay, Lord of Conches na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

pán z Conches-en-Ouche a Mehun-sur-Yèvre
Předchůdce:
Robert I.
12391250
Petr z Courtenay
Nástupce:
Robert II.