Petr Vaculík (salesián)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
P. Petr Vaculík, SDB
Církevřímskokatolická
HesloNová povolání předpokládají novou evangelizaci. Nová evangelizace potřebuje trvalou řeholní a salesiánskou formaci a vzdělávání.
Zasvěcený život
Sliby 
            dočasné29. října 1978
            doživotní1984
Svěcení
Jáhenské svěcení1988
Kněžské svěcení25. 6. 1988
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum narození3. listopadu 1959
Místo narozeníGottwaldov,
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Vaculík (* 3. listopadu 1959 Gottwaldov) je český římskokatolický kněz, v letech 2010 až 2020 provinciál české salesiánské provincie.

Narodil se v Gottwaldově ve věřící rodině. Ve svém rodišti se již v 70. letech seznámil se salesiány. Své první sliby složil tajně 29. října v roce 1978. Věčné sliby pak složil o šest let později. Vyučil se elektromechanikem a poté maturoval na střední průmyslové škole elektrotechnické. [1]

Po absolvování dvouleté vojenské služby vystudoval teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. V roce 1988 přijal jáhenské a posléze 25. června i kněžské svěcení. Po kněžském svěcení působil jako farní vikář v Kyjově a ve Vizovicích.

Po listopadu 1989 začínal v salesiánské komunitě ve Zlíně. Čtyři roky žil v [[Řád bratří blahoslavené Panny Marie Karmelské|v řádu karmelitánů]] v Kostelním Vydří a ve Frýdlantě nad Ostravicí. Od roku 1998 působil v salesiánských komunitách na Prostějovsku. Čtyři roky vykonával službu ředitele komunity v Prostějově a dva roky byl členem provinciální rady.

Často poskytuje službu duchovního doprovázení a duchovních cvičení pro různé skupiny věřících. Provinciálem byl zvolen v roce 2010. Tuto službu po dialogu s hlavním představeným ukončil v polovině druhého šestiletí službu provinciála.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nový provinciál kongregace salesiánů [online]. cirkev.cz [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. 
  2. Co vedlo k rozhodnutí o odchodu? Jak se hledá nový provinciál? To v krátkém rozhovoru vysvětluje Petr Vaculík. [online]. sdb.cz [cit. 2020-04-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

9. salesiánský provinciál
Předchůdce:
František Blaha
20102020
Petr Vaculík (salesián)
Nástupce:
Martin Hobza