Petr Kien

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Kien
Narození1. ledna 1919
Varnsdorf
Úmrtíříjen 1944 (ve věku 25 let)
Koncentrační tábor Osvětim
Povoláníbásník, spisovatel, malíř a dramatik
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Kien (1. ledna 1919 Varnsdorf1944 Auschwitz-Birkenau) byl výtvarník, básník a dramatik. Celým křestním jménem Franzpeter nebo František Petr.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z německy mluvící židovské rodiny. 19371939 studoval na pražské Akademii výtvarného umění u Williho Nowaka. Po nacistické okupaci studoval na soukromé výtvarné škole Officina Pragensis, kterou po odchodu jejího zakladatele Huga Steinera-Prag do exilu vedl Jaroslav Šváb. V roce 1941 byl deportován do Terezína, kde pokračoval v umělecké tvorbě; stopy po něm končí v říjnu 1944 v koncentračním táboře v Osvětimi.

Petr Kien patří mezi osoby, jenž byly s určitou pravděpodobností zachyceny na fotografiích v Albu G.T., nalezeném v pozůstalosti terezínského přeživšího, novináře Milana Weinera.

Autorská tvorba[editovat | editovat zdroj]

Autor kreseb, maleb, grafických návrhů. Spisovatel literárních děl, básně (sbírka Morové město), divadelní hry, libreto k opeře Viktora Ullmanna Císař Atlantidy aneb Odepření smrti (poprvé uvedena 1975). Před deportací věnoval své milence Helze Wolfensteinové Kingové, jíž se poštěstilo válku přežít, kufr plný skic a kreseb (400-500), který ukryla její matka na infekčním oddělení nemocnice ghetta, jemuž se esesáci vyhýbali. Kresby jí po válce zabavili komunisté. Helga se snažila desítky let získat zpět kresby, které jsou v držení Památníku Terezín. Úspěchu se zatím nedočkala ani její dcera.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DUŠEK, Dominik. Výtvarná tvorba Petra Kiena v kontextu meziválečného umění a umění terezínského ghetta 1941 – 1945 : Bakalářská práce. Pardbice: Universita Pardubice, 2011. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  • Sláva Jílek: Miloval život a nebylo žádné proč. In: Ročenka Kruhu přátel muzea Varnsdorf 1997 – 1998. Varnsdorf 1998.
  • Jiřina Kumstátová: František Petr Kien 1919 – 1944. Katalog výstavy. Terezín 1989.
  • Hana Housková: Múzy v morovém městě (7.). In: Labyrint revue. Č. 7 (1995).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]