Petr Keglević

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Keglević z Bužimi
Úmrtí1554
DětiŠimon Keglević z Bužimi[1]
RodičeŠimon Keglević z Porychane[2]
RodKeglevićové z Bužimi
PříbuzníJiří Keglević z Bužimi[2] (vnuk)
Funkcebán Chorvatska
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Keglević z Bužimi (chorvatsky Petar Keglević či Petar Keglević z Bužimi, 14781554, Kostel nebo Krapina) byl chorvatský šlechtic a chorvatsko-slavonsko-dalmatský bán.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel ze starého šlechtického rodu Keglevićů z Bužimi z rozrodu Prklja, který je zmiňován již v roce 1322 v oblasti údolí řeky Zrmanje u Erveniku. Své jméno odvuzuje podle Keglena, člena rodu z počátku 15. století. Ve druhé polovině 15. století jim patřila pevnost Kegalj-grad v Kninském kraji.

Petr se v roce 1493 jako mladík zúčastnil bitvy na Krbavském poli. Později se proslavil v bitvě s Turky v roce 1521. V letech 15211522 byl kapitánem, stal se tedy bánem jajeckého okresu se sídlem v Jajci, poté královským komisařem (generálním prokurátorem) Chorvatska a Slavonie (15331537) a v letech 15371542 chorvatským bánem.

Krátce před bitvou u Moháče získal ius gladii. Po této bitvě se rozhodl pro podporu krále Ferdinanda I. Habsburského proti Janovi Zápolskému. Po dobytí rodinných statků v údolí Zrmanja Turky koupil Petr v roce 1523 statky Kostel, Krapina, Blinja a Totuševina a darem od krále získal statky Bijela Stijena u Pakrace, Novigrad a Lobor.

Po smrti svého zetě Gašpara Ernušta (posledního člena bohatého židovského rodu Ernuštů) si Petr Keglević nezákonně přivlastnil jeho statky v Mezimoří, načež ho král Ferdinand s pomocí Nikoly Šubiće Zrinského zbavil úřadu bána, zkonfiskoval jeho majetek a nechal jej roku 1546 uvěznit na kostelském panství.

V té době probíhal dynastický boj mezi Habsburky a Jagellonci.

V roce 1548 byl omilostněn a byla mu vrácena část zkonfiskovaného majetku s rodovým panstvím Bužim.

Petr Keglević z Bužimi zemřel v Kostele nebo Krapině a byl pohřben ve farním kostele v Pregradě.


Petr Keglević byl ženatý s Barborou Strezsemleyovou ze Strezy (dnešní Pavlin Kloštar) z rodu Bissenů ze Strezy (Bissenus de Streza), která pocházela od Strezy,[3] strýce chorvatského krále Dimitrije Zvonimíra. Streza pocházel z rodu Bissenů de genere Aba, který byl potomkem uherského krále Samuela Aby (1041–1044), zetě uherského knížete Gejzy a který byl potomkem Csaby, syna hunského krále Attily.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Petar Keglević na chorvatské Wikipedii.

  1. Han Lamers: Michele Marullo and the Epitaph of Šimun Keglević (1579): A note on the use and function of Latin inscriptions in Croatia. In: Bibliothèque d'Humanisme et Renaissance. 2015.
  2. a b Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  3. Znameniti i zaslužni Hrvati: te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925-1925, Odbor za izdanje knjige "Zaslužni i znamenti Hrvati 925–1925.", Emilije Laszowski, Zagreb 1925.
Předchůdce:
Tomáš Nádasdy
Znak z doby nástupu chorvatský bán
Petr Keglević z Bužimi
15371542
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Mikuláš Šubič Zrinský