Petr Alexandrijský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Petr Alexandrijský
Narození3. století
Alexandrie
Úmrtí25. listopadu 311
Alexandrie
Příčina úmrtípoprava stětím
Povoláníkněz
Nábož. vyznáníkřesťanství
FunkcePatriarcha Alexandrijský (300–311)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Alexandrijský († cca 311) byl alexandrijským biskupem a předtím pravděpodobně hlavou alexandrijské školy. Za Diokleciánova pronásledování opustil svou diecézi a zemřel okolo roku 311. Pravoslavná i katolická církev ho uctívá jako svatého mučedníka.

Spor s Melétiem[editovat | editovat zdroj]

Za jeho nepřítomnosti Melétios, lykopolský biskup, zabral jeho diecézi a diecéze dalších čtyř biskupů, kteří se mezitím ocitli ve vězení. Na synodu v Alexandrii v roce 305 nebo 306 Petr poté, co byl Meletios usvědčen „z mnoha zločinů a také z toho, že obětoval modlám“, uzurpátora sesadil. Od tohoto okamžiku vzniká tzv. meletiánské schisma, které trvalo po celá staletí.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

I když byl Petr z alexandrijské školy, byl velkým odpůrcem Órigena. Z jeho děl se nám však dochovaly jen zlomky jeho dopisů a několika traktátů.

  • Περί της σωτηρος ημων επιδημίας (Peri tés sótéros hémón epidémias „O příchodu našeho Spasitele“). Z tohoto díla cituje Leontios Byzantský, je možné, že se jedná o tentýž traktát jako předchozí.
  • Περί ψυχής (Peri psychés „O duši“). Petr v tomto traktátu (citovaném opět u Leontia Byzantského) píše proti Órigenově nauce o preexistenci duší a o uvěznění duše v těle kvůli dřívějšímu provinění.
  • Περί αναστάσεως (Peri anastaseós "O vzkříšení). Z tohoto díla existuje sedm syrských fragmentů. Petr tento spis namířil opět proti Órigenovi, neboť Petr zastával identitu těla nynějšího pozemského a těla budoucího vzkříšeného.
  • Περί μετανοίας (Peri metanoias „O pokání“), nazývaný také „Kanonický list“. Tento spis je zcela ztracen, zachovalo se z něj jen 14 kánonů ve sbírce zákonů východní církve. Dílo se datuje do roku 306. Spis řeší otázku těch, kteří zapřeli víru v době pronásledování a nyní se chtějí vrátit zpět do církve. V případě těch, kdo se zřeli víry po krutém mučení, toto mučení samo je dostatečným pokáním a mají být přijati zpět. Těm, kdo se zřekli víry bez mučení, má být uloženo pokání 1 rok. Konečně ti, kdo se zřekli víry sami a dobrovolně, musí konat pokání více let. Odsuzuje také ty, kdo se spontánně přihlásili jako křesťané a nechali se zabít pro svou víru, aniž by byli dotazováni magistráty - podle Petra je to neprozřetelné jednání, které jde proti příkazům Páně. V žádném případě však není přijetí zpět odloženo na smrtelné lůžko, jak tomu bývalo dříve.
  • Περί του πάσχα (Peri tú pascha „O Velikonocích“), spis věnovaný jistému Triceniovi. Snad se jednalo o velikonoční list alexandrijské církvi, posílaný pravidelně každý rok.
  • List obyvatelům Alexandrie ohledně Melétia. Je to krátký dopis, v němž Petr varoval věřící své diecéze proti schizmatikovi Melétiovi. List musel být napsán krátce po začátku pronásledování.

Kromě těchto Petrových děl a spisů existují také Mučednická akta svatého Petra Alexandrijského (v latině, řečtině, syrštině a koptštině), ale žádná z těchto verzí není autentická, ve všech případech se jedná o pozdější legendy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Patriarcha alexandrijský (před rozdělením)
Předchůdce:
Theonas
300311
Petr Alexandrijský
Nástupce:
Achillas