Peter McIntyre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter McIntyre
Narození24. srpna 1927 (96 let)
Melbourne
Alma materTrinity Grammar School Kew
Povoláníarchitekt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Peter McIntyre (* 24. srpna 1927 Melbourne) je australský architekt a pedagog.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval gymnázium Trinity, Royal Melbourne Institute of Technology a Melbourne University, v roce 1950 založil praxi, která kombinovala moderní materiály špičkové technologie se zájmem o „emocionální funkcionalismus“ nebo dopad zastavěného prostředí na jeho obyvatele. Jeho návrh ekologicky přizpůsobené nemocnice Mallee byl chválen kritikem Robinem Boydem jako začátek nové australské architektury. V roce 1953 založil McIntyre Partnership Pty Ltd., kde působil jako praktický ředitel, hlavní a senior partner.

McIntyre uzavřela partnerství s architekty Johnem a Phyllis Murphyovými a Kevinem Borlandem a ve spolupráci s technickým konzultantem Billem Irwinem navrhli v roce 1952 olympijský bazén v Melbourne.

McIntyre napsal Strategický plán pro město Melbourne z roku 1973, který omezil výškový rozvoj na jeho východní a západní ramena. Mezi jeho hlavní projekty patří Melbourne's Parliament Station, The Jam Factory Complex v South Yarra, Westfield Knox ve Wantirna South a vytvoření alpské vesnice Dinner Plain poblíž Mount Hotham ve Victorii. [1]

Byl profesorem architektury na Melbourne University v letech 1988 až 1992 a získal řadu ocenění. Jeho manželka Dione je také architektkou.[2]

Film[editovat | editovat zdroj]

  • 1960 Your House and Mine, režie Peter McIntyre, distribuováno Státním filmovým centrem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter McIntyre (architect) na anglické Wikipedii.

  1. McIntyre Partnership: Projects. www.mcinarc.com [online]. [cit. 2020-09-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-22. 
  2. [s.l.]: [s.n.] ISBN 1-875589-19-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]