Perizonium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Perizonium, též Perizoma (z řečtiny : περίζωμα, "peri" - kolem, "zoma" - rouška, pruh) je tkanina, která sloužila ve starověku jako spodní prádlo. Byl to pruh látky, který se protáhl mezi nohama a zavázal u pasu. Nejstarší zmínka sahá zpět do mínojské civilizace na ostrově Kréta.

Ukřižování Krista[editovat | editovat zdroj]

Perizonium se také nazývá Saint Pagne nebo bederní rouška čistoty a označuje kus látky, která sloužila ke skrytí nahoty Ježíše Nazaretského na kříži. Římané ale ukřižovali odsouzence nahé a neexistuje důkaz, že Ježíš byl výjimkou. Z Nikodémova evangelia vyplývá, že Ježíš byl nahý a perizonium je vynálezem umělců, kteří ho začali zobrazovat až od 8. století, aby skryli nahotu Ježíše a zachovali cudnost.[1]

Podle Bible sloužilo perizonium k zakrytí nahoty Evy a Adama, když byli vyhnáni z Ráje. U Evy bylo přechodným řešením, ale muži ho užívali jako spodní prádlo ve všech kulturách v oblasti Středomoří.[2] Ostatky perizonia Ježíše se údajně uchovávají v relikviáři Marienschrein v katedrále v Cáchách. Části perizonia se údajně nacházejí také v katedrále Aix-la-Chapelle, další v roce 876 převedl Karel II. Holý do královského opatství Saint-Denis.

Perizonium v umění[editovat | editovat zdroj]

Zobrazení perizonia v malířství a sochařství se od raného středověku proměňovalo a tvar a řasení bederní roušky Krista slouží k přesnější dataci díla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Richard Viladesau, The Beauty of the Cross: The Passion of Christ in Theology and the Arts from the Catacombs to the Eve of the Renaissance, Oxford University Press, 2008, ISBN 978-0195367119, p. 188
  2. Larissa Bonfante, Etruscan dress, Johns Hopkins University Press 2003, ISBN 9780801874130, p. 19