Paprskovec skalní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pentactina)
Jak číst taxoboxPaprskovec skalní
Chybí zde svobodný obrázek
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodpaprskovec (Pentactina)
Binomické jméno
Pentactina rupicola
Nakai, 1917
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paprskovec skalní (Pentactina rupicola) je druh rostliny z čeledi růžovité a jediný druh rodu paprskovec (Pentactina). Je to poléhavý, opadavý jemný keř s bílými květy v pohledných hroznovitých květenstvích. Květy jsou nápadné úzkými korunními lístky. Druh se vyskytuje jako endemit v Severní Koreji a dosud je znám pouze z hory Geumgang.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Paprskovec skalní je opadavý, poléhavý, až 70 cm vysoký keř s tenkými kmínky a převislými větvemi. Mladé letorosty jsou hranaté. Listy jsou 2 až 3 cm dlouhé, eliptické nebo kopinaté, hrubě laločnatě zubaté, se zpeřenou žilnatinou. Květy jsou bílé, drobné, pětičetné, uspořádané v 6 až 8 cm dlouhých nících hroznovitých květenstvích. Korunní lístky jsou dlouhé a úzce čárkovité. Kvete v červnu.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Paprskovec skalní je endemit Koreje. Byl dosud nalezen pouze na hoře Geumgang v provincii Gangwon v Severní Koreji. Roste na skalnatých stanovištích v nadmořských výškách od 400 do 800 metrů.[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Pentactina je řazen v rámci čeledi růžovité do podčeledi Amygdaloideae a tribu Spiraeeae. Podle výsledků fylogenetické studie z roku 2011 je nejblíže příbuznou skupinou rod Petrophytum. Oba tyto rody pak tvoří sesterskou větev rodu Spiraea (tavolník). Někteří taxonomové řadili druh Pentactina rupicola do rodu Spiraea.[2] Je to opomíjený rod, uváděný pouze v některých plantlistech (např. [4]), zatímco jiné jej neuvádějí ani v synonymech ([5]).

Význam[editovat | editovat zdroj]

Keř lze použít jako okrasnou rostlinu. V ČR je naprosto otužilý. Má jen sbírkový význam.[3] Druh není uváděn ze žádné české botanické zahrady.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c LEE, Chunghee; SUK-PYO, Hong. Phylogenetic relationships of the rare Korean monotypic endemic genus Pentactina Nakai in the tribe Spiraeeae (Rosaceae) based on molecular data. Plant Systematics and Evolution. Jul 2011, čís. 294(3/4). 
  3. a b HIEKE, Karel; PINC, Miroslav. Praktická dendrologie, díl 2.,. 1.. vyd. [s.l.]: nakladatelství SZN, 1978. 000128363. 
  4. The Plant List [online]. [cit. 2016-05-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-23. (anglicky) 
  5. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]