Pemfis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pemphis)
Jak číst taxoboxPemfis
alternativní popis obrázku chybí
Odkvetlý Pemphis acidula
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďkyprejovité (Lythraceae)
Rodpemfis (Pemphis)
Binomické jméno
Pemphis acidula
J.R.Forst. & G.Forst., 1776
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pemfis[2] (Pemphis) je rod rostlin z čeledi kyprejovité, jehož jediným druhem je Pemphis acidula. Je to keřstrom s jednoduchými dužnatými listy a drobnými bílými nebo růžovými květy. Roste na mořských pobřežích ve východní Africe, tropické Asii a Oceánii, často jako součást mangrovů. Je to oblíbená rostlina k tvorbě bonsají.

Pemfis jako letitá bonsaj

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pemfis je keř asi 1 metr vysoký, řidčeji hustě větvený strom dorůstající výšky až 11 metrů a průměru kmene až 30 cm. Mladé listy, větévky a květenství jsou hustě pokryté šedavými chlupy. Listy jsou vstřícné, téměř přisedlé, dužnaté, s úzce eliptickou až kopinatou, 1 až 3 cm dlouhou čepelí. Květy jsou pravidelné, šestičetné, jednotlivé nebo po 2 v úžlabí listů. Květní trubka je kuželovitá, dužnatá, zakončená 6 cípy kalicha. Kalíšek je přítomen. Koruna je bílá nebo narůžovělá, složená ze 6 volných, vejčitých až téměř okrouhlých, svraskalých korunních lístků. Tyčinek je 12 (až 18). Květy jsou různočnělečné. U květů s krátkou čnělkou tyčinky vyčnívají z květu a čnělka je zanořená, u květů s dlouhou čnělkou je tomu naopak. Semeník obsahuje jedinou komůrku pouze nedokonale rozdělenou na 3 nebo 4 části. Čnělka je zakončená hlavatou bliznou a u dlouhočnělečných květů vyčnívá z květu. Plodem je asi 6 mm dlouhá tobolka Za zralosti kolem dokola puká a horní část i s vytrvalou čnělkou odpadává jako víčko. Semena jsou bezkřídlá, na bocích s korkovitými lištami.[3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh má velký areál, sahající od východní Afriky přes tropickou Asii po Marshallovy ostrovy v Oceánii. Je také rozšířen na jižním Tchaj-wanu a v Japonsku na ostrovech Rjúkjú. Roste na písčitých a skalnatých pobřežích a v mangrovových porostech.[3] Z Madagaskaru je uváděn endemický druh Pemphis madagascariensis, v současné taxonomii je však řazen do rodu Koehneria.[5][6]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Samoopylení je zabráněno nápadně vyvinutou různočnělečností.[3] Květy jsou nevonné.[4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Pemfis je oblíbená dřevina k tvorbě bonsají. Dřevo je velmi tvrdé.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  3. a b c QIN, Haining; GRAHAM, Shirley A. Flora of China: Pemphis [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b SOEPADMO, E.; WONG, K.M. Tree flora of Sabah and Sarawak. Volume one. [s.l.]: Forest Research Institute Malaysia, 1995. (anglicky) 
  5. Catalogue of the Vascular Plants of Madagascar [online]. Missouri Botanical Garden, 2015. Dostupné online. (anglicky) 
  6. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Trees of tropical Asia [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-15. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]