Pečicí papír

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pečicí papír

Pečicí papír (též pergamenový papír) je papír z celulózy, který slouží k pečení jako jednorázový nepřilnavý povrch. Neměl by se zaměňovat za voskový papír.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Moderní pergamenový papír je vyroben z dřevoviny, která je ponořena do lázně kyseliny sírové[1] (metoda podobná výrobě pauzovacího papíru) nebo též chloridu zinečnatého. Tento proces částečně papír rozpustí. Tato úprava vytvoří sířený zesítěný materiál s vysokou hustotou, stabilitou a tepelnou odolností a s nízkou povrchovou energií – čímž dodává nepřilnavost. Takto upravený papír má podobný vzhled jako tradiční pergamen a vzhledem ke své stabilitě bývá někdy užíván tam, kde se používal tradiční pergamen.[2] K dosažení lepších vlastností se přidává silikon.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Jablečný závin na pečicím papíře

Běžně se využívá jako náhrada vymazávání plechu na pečení tukem nebo při vaření v páře či vaření v uzavřeném sáčku vyrobeném z pergamenu (tzv. metoda En papillote).

Pečicí papír se rovněž užívá pro svou nepřilnavost jako náhrada za voskový papír. Ale voskovaný papír nejde využít jako pečicí neboť by v troubě vytvářel kouř a ovlivňoval chuť pokrmu.

Obvykle by měl být použit pouze do teploty 250 °C a nepřijít do přímého kontaktu se zdrojem tepla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Parchment paper na anglické Wikipedii.

  1. MAYER, Ferdinand F. Technical Intelligence—Vegetable Parchment—Papyrene. The American Journal of Science and Arts. May 1860, s. 278. Dostupné online. 
  2. Archivovaná kopie. www.liv.asn.au [online]. [cit. 2015-09-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-04-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]