Paweł Kubisz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paweł Kubisz
Narození12. května 1907
Konská
Úmrtí19. srpna 1968
Český Těšín
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povolánínovinář, spisovatel, básník, prozaik, publicista a politik
Žánrpoezie
Tématapoezie, próza, publicistika, politická aktivita a společenská angažovanost
Politická příslušnostLidová strana Polska
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paweł Kubisz (12. května 1907, Konská19. srpna 1968, Český Těšín) byl polský spisovatel a básník a aktivista polské menšiny na Těšinsku.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Konské v dělnické rodině. Byl synem Pavla a Anny roz. Krehutovové. Po absolvování měšťanské školy v Těšíně navštěvoval seminář učitelů v Bobrkách u Těšína a v Ostřešově v Polsku. Protože některé z jeho básní, publikované v polském tisku, byly satirou na některé profesory této školy, byl nucen školu opustit. Poté, co se vrátil na české Těšínsko, získával vědomosti samostudiem. Udržoval také kontakt s gymnaziálním profesorem a básníkem Stanisławem Czernikem. Velký vliv na něho měla četba děl polských spisovatelů, a to zejména Stefana Żeromského a Juliana Tuwima. V letech 1927–1928 byl českými úřady za distribuci slovenské literatury vydávané iredentisty uvězněn na dobu 13 měsíců v olomoucké věznici, kde onemocněl tuberkulózou. Po svém propuštění se věnoval novinářské práci, byl spojován s "Dziennikiem Polskim", jediným deníkem polské menšiny v Československu. Po vypuknutí druhé světové války v roce 1940 byl zatčen a uvězněn v Těšíně. Po propuštění se mu podařilo dostat se do Generálního gouvernementu. Tam navázal kontakt s podzemním rolnickým hnutím ("Bataliony Chłopskie"; BCh) a jeho tiskem (agentura „Wieś", časopisy „Odra-Nysa“, „Dziennik Powszechny“). V r. 1944 byl opětovně zatčen a uvězněn ve vězení Montelupich v Krakově, odkud uprchl, když vězeňská služba opouštěla vězení.

Po válce působil v Lodži, kde spolupracoval s ruralisticky a regionalisticky orientovanými časopisy a vydavatelstvími. Po roce 1947 se vrátil do svého rodiště. Podílel se na organizaci polského literárního života, ale postupně se omezil na práci v Těšinském Slezsku. Byl prvním šéfredaktorem kulturního měsíčníku Zwrot (1949–1958), Polského kulturně-osvětového svazu v České republice a předsedou uměleckého sdružení SLA (Sekcja Literacko-Artystyczna) PZKO. V roce 1959 byl z politických důvodů odvolán ze všech funkcí a dokonce zbaven členství v PZKO. V roce 1959 začal pracovat jako dělník v třinecké huti. Po dopravní nehodě přešel do invalidního důchodu. Protože nemohl publikovat, zůstal na okraji literárního života. V roce 1968 rozhodl Hlavní výbor PZKO o jeho rehabilitaci a obnovení práva na členství. Ta proběhla ale po Kubiszově smrti.

Zemřel náhle dne 19. srpna 1968 v Českém Těšíně na infarkt. S manželkou Valerii, roz. Kraiczek, měl syna Petra, dnes uznávaného lékaře a specialistu v oboru hematologie, a dceru Annu.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Paweł Kubisz není sentimentální básník, není básníkem míru a idyly, ale naopak vzdoru a hněvu. To bylo částečně způsobeno jeho povahou a životními zkušenostmi. V průběhu let negativní zážitky narůstaly, a to bylo příčinou je ho stále větší osamělosti. Jeho tvorba je věnována společenským a národnostním otázkám, hlavně utlačování dělnických a vesnických vrstev obyvatelstva od poddanství až po současnost. Díla částečně zapsaná ve slezském dialektu jsou plná hněvu a protestu proti křivdě a útlaku člověka. Na serveru Zaolzie.org byla publikována jeho poslední, s nepřáteli tvrdě účtující sbírka poezie Dukaty z rulonu cierpkich lat / Aria z zaplutej trumny.

  • Kajdany i róże. Fryštát, 1927 (básně)
  • Przednówek. Český Těšín 1937, Lodž 1947 (básně)
  • Pod Godulóm w skalach skryte. Český Těšín 1948 (báseň; bibliofilský tisk)
  • Opowieść wydziedziczonych. Český Těšín 1949 (dramatické básnické dílo)
  • Rapsod o Oszeldzie. Český Těšín 1953 (básně)
  • Czas ludzkiej krzywdy. 1954 (román na pokračování v měsíčníku Zwrot nevydaný v úplnosti)
  • Zaszuwierzóny świat. Ostrava 1972 (lidové povídky a humoresky v těšínském nářečí)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paweł Kubisz na polské Wikipedii.

  1. BROŻEK, Ludwik. Paweł Kubisz. ipsb.nina.gov.pl [online]. [cit. 2018-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-01-12. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Slovník polských spisovatelů. Praha, Nakladatelství Libri 2000. 555 s.
  • Sikora, W.: Przypomnienie Pawła Kubisza. In: Głos ludu 19. 8. 2003 (polsky)
  • Sikora, H.: Paweł Kubisz, trybun zaolziańskiego ludu. In: Głos ludu 12. 5. 2007 (polsky)
  • Jasiński, Z.: Mały leksykon nadolziański. Opole, Wyższa Szkoła Pedagogiczna 1990. 200 s. (polsky)
  • Martinek, Libor: Poznámky ke vztahu Pawła Kubisze k Óndrovi Łysohorskému. In: Práce a studie Muzea Beskyd. Společenské vědy, č. 16. Frýdek-Místek, Muzeum Beskyd, 2005, s. 103–112.
  • Martinek, Libor: Paweł Kubisz kontra Petr Bezruč. K některým aspektům literárního života polské národnostní menšiny v meziválečném období. In: Setkání s druhým. Sborník příspěvků z VI. literární laboratoře konané v Hradci Králové 25. – 26. 1. 2006. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006, s. 54–70.
  • Martinek, Libor: „Árie z poplivané rakve.“ K životu a dílu Pawła Kubisze. In: Literatura určená k likvidaci III. Sborník příspěvků z konference konané v Brně 7. – 8. 11. 2006. Brno: Obec spisovatelů, 2006, s. 155–165.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]