Pavel Valíček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Ing. Pavel Valíček, DrSc.
Narození13. května 1939
Nymburk
Úmrtí26. srpna 2023 (ve věku 84 let)
Povoláníbotanik, agronom a zemědělec
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Valíček (13. května 1939 v Nymburce[1]26. srpna 2023[2]) byl český botanik, agronom a zemědělec, zaměřený na užitkové rostliny tropů a subtropů, zvláště na asijské léčivé rostliny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení základní školy studoval na Střední zemědělské škole v Poděbradech a od roku 1957 na Agronomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze. Více než třicet let pracoval v Institutu tropického a subtropického zemědělství, katedře tropických a subtropických plodin. V roce 2000 odešel do důchodu, věnoval se zahradám léčivých rostlin v Třebíči a Sádku, přednášel a publikoval.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Pavel Valíček byl autorem desítek publikací, odborných pojednání i populárních knih. Byl vedoucím autorského kolektivu rozsáhlé publikace Užitkové rostliny tropů a subtropů, dále knih Rostliny pro zdravý život, Léčivé rostliny třetího tisíciletí, Rostliny a omamné drogy a v poslední době například Léčivé rostliny Číny a Vietnamu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pavel Valíček v Databázi knih
  2. Zemřel prof. Ing. Pavel Valíček, DrSc. [online]. Fakulta tropického zemědělství, 2023-08-31 [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]