Pavel Karlovič Šternberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Karlovič Šternberg
Narození2. dubna 1865
Orel
Úmrtí1. února 1920 (ve věku 54 let)
Moskva
Místo pohřbeníVagaňkovský hřbitov
Alma materFakulta fyziky a matematiky Imperátorské moskevské univerzity
Povoláníastronom
ZaměstnavateléLomonosovova univerzita
Imperátorská moskevská univerzita
Politická stranaKomunistická strana Sovětského svazu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Karlovič Šternberg (rusky Пáвел Кáрлович Штéрнберг; 2. dubna 1865, Orel, Ruské impérium1. února 1920, Moskva, Sovětský svaz) byl ruský astronom, revolucionář, bolševik a státník. Od roku 1905 byl členem Ruské sociálně demokratické dělnické strany[1] a později Komunistické strany Sovětského svazu, členem Moskevské městské Dumy a účastníkem občanské války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pavel Karlovič Šternberg se narodil v Orlu v rodině přistěhovalců z Německa. Jeho otec Carl A. Sternberg, občan Brunšvického vévodství, byl orelským kupcem.[2] V roce 1883 Pavel absolvoval klasické gymnázium v Orlu. V roce 1887 promoval na Imperátorské moskevské univerzitě a poté působil v pomocné funkci na univerzitní hvězdárně. V roce 1890 se stal soukromým docentem na univerzitě a současně astronomem moskevské observatoře. V letech 1899-1900 vedl „Komisi pro zřízení programu výuky astronomie na středních školách. Od roku 1914 byl mimořádným a od roku 1917 řádným profesorem moskevské univerzity.

Jeho politická práce dopomohla ke svržení Kerenského prozatímní vlády. Šternberg byl přítelem Lenina i Trockého. Ve straně měl přezdívky Vladimir Nikolajevič, Erot, Garibaldi[3]

Jeho ženou byla Varvara Nikolajevna Jakovlevová (1884—1941), revolucionářka, později sovětská politička.[4] Byla v Moskevském procesu odsouzena na 20 let, ale v roce 1941, při evakuaci před ústupem Rudé armády na Stalinův příkaz č. 157 s mnoha dalšími zastřelena v orelském vězení.


Dílo[editovat | editovat zdroj]

Zabýval se zejména pohybem planet po oběžných drahách, měřením zeměpisné šířky moskevské observatoře, fotografováním dvojhvězd a využitím fotografie v astronomii.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Šternbergovo jméno nese státní Astronomický institut (rusky Государственный астрономический институт имени П. К. Штернберга) v Moskvě, který vznikl z původní moskevské hvězdárny, kráter Šternberg na Měsíci a asteroid hlavního pásu 995 Sternberg.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pavel Karlovič Šternberg na slovinské Wikipedii a Штернберг, Павел Карлович na ruské Wikipedii.

  1. Павел Карлович Штернберг
  2. Коммунист, Изд-во полит. лит-ры, 1990
  3. Великий Октябрь: краткий историко-революционный справочник. Изд-во полит. лит-ры, 1987 («Лунный», «Владимир Николаевич», «Эрот», «Гарибальди»
  4. Бережков В., Пехтерева С. Женщины-чекистки. СПб.; М:, 2003, C. 12

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]