Pavel Nikolajevič Jabločkov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pavel Jabločkov)
Pavel Nikolajevič Jabločkov
Narození2.jul. / 14. září 1847greg.
Serdobsk
Úmrtí19.jul. / 31. března 1894greg. (ve věku 46 let)
Saratov
Alma materNikolajevská ženijní škola
Oborelektrotechnika
Oceněnírytíř Řádu čestné legie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Nikolajevič Jabločkov (rusky Павел Николаевич Яблочков, 2. záříjul./ 14. září 1847greg. Jabločkovo, Saratovská gubernie – 19. březnajul./ 31. března 1894greg. Saratov) byl ruský elektrotechnik.

Pocházel z rodiny drobné šlechty, vystudoval v Petrohradě Nikolajevské učiliště pro vojenské inženýry a sloužil v carské armádě do roku 1872. Pak působil jako telegrafista na železnici z Moskvy do Kurska. Zde byl pověřen úkolem zařídit elektrické osvětlení pro vlak převážející cara Alexandra II. na Krym. Při této příležitosti prakticky poznal nevýhody obloukové lampy: když konce protilehlých elektrod uhořely, přerušilo se spojení mezi nimi, lampa zhasla a musela se ručně vyměnit. Jabločkov se proto rozhodl přijít na způsob, jak životnost lampy prodloužit.

V roce 1874 zřídil v Moskvě vlastní firmu na elektronické přístroje, od roku 1875 žil v Paříži a pracoval pro firmu Breguet. V roce 1876 si nechal patentovat zdokonalenou obloukovou lampu, která dostala název Jabločkovova svíčka: elektrody na ní byly umístěny rovnoběžně a byly odděleny kaolinovou izolací, takže lampa vydržela svítit půldruhé hodiny. Vynález byl úspěšně představen na Světové výstavě 1878 a byl použit k osvětlení Avenue de l'Opéra. Nepraktický Jabločkov však nedokázal svůj objev komerčně využít. Jeho dílna, v níž experimentoval s chemikáliemi pro výrobu elektrické energie, nakonec vyhořela a vynálezce se musel vrátit do Ruska, kde zemřel v bídě a zapomnění.

V 80. letech 19. století postavil elektrické vozidlo[1], které je společně s vozem firmy Maschinenfabrik A. Flocken[2] považováno za první elektromobil na světě.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1970 je po něm pojmenován kráter Jabločkov na Měsíci.

Od roku 1995 uděluje Ruská akademie věd za mimořádné úspěchy v oblasti elektrotechniky „Jabločkovu cenu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Aus der Entwicklungsgeschichte des Automobils In: Kraftfahrzeugtechnik 4/1954, s. 97.
  2. Friedrich Rauer in Neue Presse Coburg, 12. Januar 2008: np-coburg.de Elektroauto in Coburg erfunden (navštíveno 19. května 2013).
  3. Премия имени П.Н. Яблочкова [online]. Russische Akademie der Wissenschaften. Dostupné online. (rusky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JÍLEK, František: Zrození velkých vynálezů. Práce, Praha 1988. S. 289–308

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]