Pavel Štěpánek (lékař)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Pavel Štěpánek

Narození5. října 1939
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí2. října 2000 (ve věku 60 let)
Česká Třebová
ČeskoČesko Česko
Místo pohřbeníČeská Třebová
ChoťMUDr. Marie Štěpánková
RodičeMUDr. Otakar Štěpánek,
MUDr. Ludmila Štěpánková
DětiHana, Pavel, Petr a Michaela
PříbuzníPetr Štěpánek (matematik) (bratr)
Alma materLékařská fakulta Masarykovy univerzity
Profeselékař
Náboženstvířímskokatolické
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Štěpánek, celým jménem Pavel Václav Antonín Maria Štěpánek (5. října 19392. října 2000, Česká Třebová) byl český internista, pneumolog a politický kandidát. [1]

Dům MUDr. Štěpánkových v České Třebové dle návrhu architekta Josefa Poláška[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 5. října 1939, vystudoval gymnázium v České Třebové, kde strávil své mládí v lékařské rodině. Po maturitě zahájil studium na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, kde byl promován roku 1962 všeobecným lékařem. Oženil se s lékařkou, rovněž absolventkou brněnské Lékařské fakulty, MUDr. Marií Štěpánkovou. Prakticky celý svůj život strávil v rodinném domě v České Třebové, postaveném podle návrhu funkcionalistického architekta Josefa Poláška.

Jako mladý lékař nastoupil do tuberkulózní léčebny v Žamberku, v roce 1965 začal pracovat na poliklinice v Ústí nad Orlicí. Postupně byl atestován v oborech interního lékařství, plicního a posudkového lékařství. V roce 1979 začal externě vyučovat (například patologii) na ústecké Střední zdravotnické škole. Po sametové revoluci působil též jako revizní lékař Všeobecné zdravotní pojišťovny.[1]

Ve svobodných volbách do zastupitelstva města Česká Třebová roku 1990 obdržel 6181 hlasů (v České Třebové trvale žije kolem 15 tisíc obyvatel).[3] Dále se však rozhodl věnovat svému původnímu povolání a starostovského postu se vzdal. Zemřel 2. října 2000 ve věku 60 let v rodinném domě v České Třebové. Pochován je v rodinném hrobě na hřbitově v České Třebové.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Osobnosti regionu :: MUDr. Pavel Štěpánek - OsobnostiRegionu.cz. www.osobnostiregionu.cz [online]. [cit. 2022-08-29]. Dostupné online. 
  2. MICHAELA, Langová. Architektura a urbanismus v České Třebové, 1918-1945. , 2014 [cit. 2022-08-29]. . Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta. . Dostupné online.
  3. Komunální volby v České Třebové 1990. www.zpravodaj.probit.cz [online]. [cit. 2022-08-29]. Dostupné online.