Paul Blobel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Blobel
Blobel ve vazbě, 1948
Blobel ve vazbě, 1948
Narození13. srpna 1894
Postupim, Německé císařství
Úmrtí7. června 1951
Landsberg am Lech, Západní Německo
Příčina úmrtíTrest smrti
ZaměstnavatelReichssicherheitshauptamt (od 1942)
Znám jakoKlíčová postava při masakru v Babím Jaru
OceněníŽelezný kříž
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana (od 1931)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Blobel je odsouzen k trestu smrti u soudu, 1948
Blobel v uniformě SS, 1940

Paul Blobel (13. srpna 1894, Postupim7. června 1951 Landsberg am Lech) byl během druhé světové války německý velitel SS a odsouzený válečný zločinec. Měl důležitý podíl na organizování a vykonání masakru v Babím Jaru. V červnu 1942 byl pověřen operací s krycím názvem Akce 1005 s úkolem zničit důkazy nacistických zvěrstev ve východní Evropě. Po válce byl odsouzen k trestu smrti v procesu s Einsatzgruppen.

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Blobel se narodil ve městě Postupim a vyrůstal v Remscheidu, kde chodil do školy a vyučil se zde zedníkem a tesařem. Bojoval v první světové válce, ve které byl vyznamenán Železným křížem I. třídy. Po válce studoval architekturu a po ztrátě zaměstnání v roce 1931 vstoupil do NSDAP, SA a začátkem roku 1932 do SS.

Kariéra u SS[editovat | editovat zdroj]

V letech 1933–1935 pracoval jako administrativní pracovník pro městskou správu v Solingenu. V roce 1935 se stal členem policejního sboru v Düsseldorfu. V červnu 1934 byl přijat do Sicherheitsdienstu. Během druhé světové války se v červnu 1941 zúčastnil operace Barbarossa jako velící důstojník Sonderkommanda 4a spadajícího pod Einsatzgruppe C, které působilo v Říšském komisariátu Ukrajina. Einsatzgruppen a militarizované formace německé pořádkové policie byly zodpovědné za masakry Židů v Sovětském svazu. Vražedná kampaň zahrnovala všechny politicky a rasově nežádoucí osoby. V srpnu 1941 byl Blobel pověřen vytvořením nacistického ghetta v Žytomyru, aby zde uzavřel asi 3000 Židů, kteří byli o měsíc později zavražděni.

10. nebo 11. srpna 1941 mu Friedrich Jeckeln nařídil jménem Adolfa Hitlera, aby vyhladil celou místní židovskou populaci. Dne 22. srpna 1941 zavraždilo Sonderkommando židovské ženy a děti u města Bila Cerkva se souhlasem polního maršála Waltera von Reichenau, velitele 6. armády. Blobel ve spojení s jednotkami Friedricha Jeckelna organizoval na konci září 1941 masakr v Babím Jaru v Kyjevě, kde bylo zavražděno 33 771 Židů.

Blobel byl zbaven svého velení 13. ledna 1942, oficiálně ze zdravotních důvodů, ale hlavní příčinou byl alkoholismus. V červnu 1942 byl pověřen vedením Akce 1005, jejímž úkolem bylo zničení důkazů všech nacistických zvěrstev ve východní Evropě. To znamenalo exhumaci masových hrobů a následné spalování těl. Blobel vyvinul účinné způsoby likvidace, jako byly střídavé vrstvy těl s palivovým dřevem na rámu z železných kolejnic.

Odsouzení a smrt[editovat | editovat zdroj]

Byl odsouzen k trestu smrti americkým norimberským vojenským tribunálem v soudním procesu s Einsatzgruppen. Trest byl vykonán oběšením ve věznici v Landsbergu krátce po půlnoci 7. června 1951.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paul Blobel na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]