Partyzánská republika Montefiorino

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Partyzánská republika Montefiorino
Repubblica partigiana di Montefiorino
 Italská sociální republika 1944 Italská sociální republika 
Vlajka státu
vlajka
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Italská sociální republika Italská sociální republika
Následující
Italská sociální republika Italská sociální republika

Partyzánská republika Montefiorino (italsky Repubblica partigiana di Montefiorino) byl státní útvar, který vznikl 17. června 1944 v regionu Emilia-Romagna nedaleko Modeny.

Během chaosu, který zavládl v Itálii po kapitulaci a po vzniku Italské sociální republiky na severu země, do jejíhož teritoria Partyzánská republika Montefiorino spadala, se v kraji vytvořila z vojáků bývalé italské armády řada partyzánských skupin. 17. června 1944 partyzáni dobyli po boji s pravidelnými jednotkami Italské sociální republiky a Černými brigádami hrad tyčící se nad městem Montefiorino a vyhlásili levicovou republiku. Území tohoto bizarního státního útvaru zabíralo asi 1200 km čtverečních převážně hornatého terénu a žilo zde asi 50 000 lidí. Na straně partyzánů bojovalo asi 5000 mužů, vyzbrojených pouze pěchotními zbraněmi italského, německého a britského původu. Na vyhlášení republiky reagovalo jak německé velitelství v oblasti, tak představitelé fašistické Italské sociální republiky a na konci června 1944 na oblast zahájilo útok 30 000 německých vojáků, italských vojáků a gardistů. V celé oblasti republiky byly vypalovány vesnice a zabíjeni civilisté, kteří neměli ve většině případů s pokusem o partyzánskou republiku nic společného.

Německo-italské oddíly měly silnou dělostřeleckou podporu a na jejich straně bojovaly i některé jednotky Fallschirm Panzer Divizion Hermann Göring, které měly velké bojové zkušenosti.

Republika zanikla 1. srpna 1944 po obsazení celého území německými a fašistickými jednotkami.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Brix: Černé brigády, Libro Nero, Praha 2010
  • Adolfo Mignemi: La seconda guerra mondiale, Editori Riuniti, Roma 2000