Parník filozofů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Parník filozofů
Parník filozofů Oberbürgermeister Haken.
Základní informace
Datumpodzim 1922
StátRuská sovětská federativní socialistická republika
MístoPetrohrad
VýsledekDeportace inteligence

Parník filozofů anebo Loď filozofů (rusky философский пароход) je souhrnný název nejméně pěti osobních lodí, včetně německých parníků „Oberbürgermeister Haken” a „Preußen”, použitých k deportaci 81 opozičních představitelů inteligence, mimo jiné filozofů, vyhnaných ze sovětského Ruska. Spolu s rodinnými příslušníky je celkový počet vyhoštěných ze země podle různých zdrojů 228 nebo 272 osob. Termín „parník filozofů“ zavedl filozof a matematik Sergej Choružij, který v roce 1990 publikoval článek s tímto názvem ve dvou číslech novin Litěraturnaja gazeta. Toto vyhnání slavných osobností vědy a kultury ze země bylo provedeno z iniciativy V. I. Lenina v letech 1922–1923 v rámci boje proti disentu. Leninovu iniciativu podpořil také Lev Trockij.[1] Deportace se prováděly také na parnících z Oděsy a Sevastopolu a vlaky z Moskvy do Lotyšska a Německa. Vstupenky na parníky byly hrazeny sovětskou vládou, zatímco ti, kteří odjížděli vlaky, si je museli platit sami. Podle memoárů Fjodora Stěpuna, jednoho z pasažérů „parníku filozofů“, si všichni

высылаемым разрешалось взять: одно зимнее и одно летнее пальто, один костюм, по две штуки всякого белья, две денные рубашки, две ночные, две пары кальсон, две пары чулок. Золотые вещи, драгоценные камни, за исключением венчальных колец, были к вывозу запрещены; даже и нательные кресты надо было снимать с шеи. Кроме вещей разрешалось, впрочем, взять небольшое количество валюты, если не ошибаюсь, по 20 долларов на человека; но откуда её взять, когда за хранение её полагалась тюрьма, а в отдельных случаях даже и смертная казнь. vyhnaní lidé směli vzít: jeden zimní a jeden letní kabát, jeden oblek, dva kusy jakéhokoli spodního prádla, dvě denní košile, dvě noční košile, dva páry spodků a dva páry punčoch. Zlaté předměty, drahé kameny, s výjimkou snubních prstenů, bylo zakázáno vyvážet; z krku musely být odstraněny i náhrdelníky s křížem. Kromě věcí bylo dovoleno vzít si malé množství měny, pokud se nepletu, 20 dolarů na osobu, ale kde je vzít, když za jejich držení hrozilo vězení a v některých případech i smrt.
— Fjodor Stěpun, Vzpomínky[2][3]

Mezi deportovanými byli Nikolaj Berďajev, Sergej Bulgakov, Ivan Iljin, Alexandr Alexandrovič Kiesewetter, Ivan Ivanovič Lapšin, Nikolaj Losskij a Princ Sergej Trubetskoy.

Papírová občanská válka[editovat | editovat zdroj]

Deportaci inteligence v roce 1922 a 1923 předcházel proces, který Lesley Chamberlainová ve své knize Parník filozofů; Lenin a vyhnání inteligence nazývá Papírovou občanskou válkou.

Válka mezi bolševiky a jejich kritiky vedená v tisku v prvních letech po revoluci potřebuje jméno, aby byla zdůrazněna její důležitost. Může se nazývat Papírová občanská válka, protože předcházela občanské válce (1917–1920), vojenskému konfliktu, který v příštích třech letech rozsekal Rusko na kusy. Pro zdůraznění tohoto boje myšlenek je třeba vidět krutý boj mezi rudou a bílou armádou jako centrum širší kampaně – trvající od roku 1917 do roku 1922 – na zničení opozice proti bolševismu mezi lidem všeobecně a zvláště pak mezi inteligencí. To je historicko-politický rámec, který předkládám v této knize a který dává vyhánění smysl.

Lesley Chamberlainová, Parník filozofů[4]

Papírová občanská válka probíhala na stránkách periodik, knih i pamfletů současně s občanskou válkou vedenou zbraněmi. Základem pro sestavování seznamů nežádoucích osob určených k deportaci se pro Lenina staly zkušenosti z papírové války. Příslušníci inteligence, kteří se v této „válce“ angažovali proti bolševikům a ideologii komunismu, si mohli být jisti, že se na seznamech lidí určených k deportaci objeví také. Protikomunistickou inteligenci sjednocoval její budoucí nelehký osud, ale jednotná ve svém odporu proti etablujícímu se režimu v žádném případě nebyla. Jednotlivé organizace a kvazipolitická uskupení uspokojivě popisuje kromě Chamberlainové i Martin Malia ve svém obsáhlém díle Sovětská tragédie.[5]

Leninův rozkaz o vyhnání inteligence i s rodinami se týkal více než dvou set lidí. Tito lidé se do emigrace dostávali různými způsoby. V roce 1922 se část vyhnané inteligence dostala do emigrace na palubách německých parníků Oberbürgermeister Haken a Preussen z Petrohradu do Štětína. Další intelektuálové, které postihl Leninův rozkaz, se během roku 1923 dostávali vlaky do Rigy nebo byli převezeni lodí z Oděsy do Konstantinopole. Filozof Berďajev se ženou cestovali do emigrace na lodi Oberbürgermeister Haken. Plavby na této lodi se zúčastnilo 25 členů ruské inteligence s rodinami. Šlo tedy zhruba o 75 lidí, mezi kterými se nacházeli kromě Berďajeva ještě např. filozofové a teologové Nikolaj Losskij a Sergej Bulgakov, nebo světoznámý sociolog Pitirim-Sorokin. Emigranti si museli parník sami pronajmout a zaplatit.[6] Po příjezdu do Štětína se emigranti rozhodli usadit v Berlíně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Философский пароход na ruské Wikipedii.

  1. Евграфов.
  2. СТЕПУН, Ф. А. Бывшее и несбывшееся: [мемуары]. Příprava vydání : послесл. Р. Гергеля. 2., rozšířené vyd. Svazek 1—2. Petrohrad: Алетейя 644, [1] s. ISBN 5-89329-195-6. S. 621—622. (rusky) 
  3. [Коллектив авторов]. Революция и гражданская война в России (1917—1923 гг.). In: КОНДРАТОВ, С. А. Энциклопедия в 4 т.. Moskva: Terra, 2008. ISBN 978-5-273-00561-7. Svazek 1. S. 393. (rusky)
  4. Chamberlainová, s. 47.
  5. MALIA, Martin. Sovětská tragédie. Praha: Argo, 2004. S. 85. 
  6. Chamberlainová, s. 20.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

v cizích jazycích
  • ЕВГРАФОВ, Геннадий. Философский ковчег. К 100-летию высылки из страны инакомыслящих интеллигентов [online]. Независимая газета, 03.08.2022 [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]