Park kultury a oddechu (Bratislava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní budova PKO
Vedlejší budova PKO

Park kultury a oddechu (zkráceně PKO) bylo slovenské kulturní zařízení v Bratislavě nacházející se na nábřeží Dunaje v městské části Staré Město. Konaly se zde pravidelné kulturní a společenské akce - například koncerty, výstavy a veletrhy.

Architektura a provoz[editovat | editovat zdroj]

V objektu sa nachází obraz Dožinky akademického malíře Františka Gajdoše.[1] Na průčelí byly umístěny sochy, které vytvořil akademický sochař Tibor Bártfay.

Součástí PKO je i astronomický úsek, kde se pravidelně konají astronomické přednášky a pozorování noční oblohy. Toto zařízení je jediné svého druhu v Bratislavě, protože v Bratislavě se nenachází žádná astronomická observatoř ani planetárium.

Kauza PKO[editovat | editovat zdroj]

V roce 2005 bratislavské městské zastupitelstvo na základě doporučení magistrátu (primátor: Andrej Ďurkovský) prodalo pozemky pod budovou PKO firmě Henbury Development bez veřejné soutěže a veřejné diskuse[2][3][4][5][6]

Cresco Group v roce 2006 obdržela demoliční výměr na budovu.[7] Proti zbourání areálu vznikla petice,[8] kterou podepsaly i známé osobnosti z oblasti slovenské kultury.[9]

V okolí PKO probíhá výstavba komplexu River Park a je plánována i výstavba komplexu River Side, přičemž PKO bude s největší pravděpodobností zcela zrušeno nebo velmi omezeno, přičemž mnohé zde pořádané akce nebude možné uskutečňovat jinde, protože v Bratislavě na to momentálně neexistují vhodné prostory ani podmínky. Jako jedna z náhrad PKO bude sloužit komplex s názvem Auditórium a Sklad č. 7 v komplexu Eurovea na nábřeží Dunaje.

Budovy PKO začal developer bourat 29. prosince 2015.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]