Park bludných balvanů Nochten

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Park bludných balvanů Nochten
LokalitaParkstraße 7, 02943 Boxberg / O.L., Zemský okres Zhořelec, NěmeckoNěmecko Německo
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Park bludných balvanů Nochten (německy Findlingspark Nochten) je venkovní zahrada o rozloze 20 hektarů v Horní Lužici v německé spolkové zemi Sasko, asi 5 km jižně od města Weißwasser (Běła Woda). Park je vytvořen ze 7 000 skandinávských bludných balvanů. Jedná se o příklad rekultivace po těžbě hnědého uhlí. Kameny získané z bývalých povrchových dolů jsou umístěny v uměle vytvořeném zahradním světě.

V průběhu ročních období pokrývá park téměř celé barevné spektrum místní a exotické flóry. Tento park byl postaven severovýchodně od Nochten v letech 2000 až 2003 na rekultivační oblasti hnědouhelného dolu Nochten. Naučná stezka otevírá přes 90 reprezentativních kopií, štítky a informační tabule poskytují informace o druhu skály a jejím původu.

Park bludných balvanů je částí mezinárodní zahradní stezky, která spojuje okolo 30 parků a zahrad na obou stranách Nisy. Od svého založení v roce 2003 navštívilo park téměř 1,5 milionu turistů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lausitzer Findlingspark Nochten na německé Wikipedii.

  1. Findlingspark Nochten - Vítejte v parku bludných balvanů. www.findlingspark-nochten.de [online]. [cit. 2020-04-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]