Calicophoron daubneyi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Paramphistomum daubneyi)
Jak číst taxoboxCalicophoron daubneyi
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenploštěnci (Platyhelminthes)
PodkmenNeodermata
Třídamotolice (Trematoda)
ŘádAmphistomida
ČeleďParamphistomidae
RodCalicophoron
Binomické jméno
Calicophoron daubneyi
Dinnik, 1962
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Calicophoron daubneyi (synonymum Paramphistomum daubneyi) je druh motolice, která parazituje v předžaludcích, slezu a tenkém střevu domácích ale i volně žijících přežvýkavců. Vývoj probíhá přes jednoho mezihostitele – vodního plže z čeledě Lymnaeidae a Planorbidae.

Morfologie[editovat | editovat zdroj]

Dospělé motolice jsou narůžovělé barvy, mají kónický až hruškovitý tvar těla s přísavkou na předním a zadním konci těla. Jako všechny motolice jsou dorso-ventrálně sploštělé. Na délku měří 10–15 mm, na šířku 4–5 mm. Vajíčka jsou šedozelenalé barvy o velikosti 125–186 × 62–114 μm. Jsou hermafroditi.

Biologie a vývojový cyklus[editovat | editovat zdroj]

Dospělí jedinci se lokalizují v bachoru a čepci, kde jsou přisátí na sliznici a živí se krví hostitele. Vyprodukovaná vajíčka jsou pasážována trávicím traktem a spolu s trusem odcházejí do vnějšího prostředí. Ve vajíčcích se vyvíjí miracidium, které aktivně vyhledává plže z čeledi Lymnaeidae (nejčastěji Galba truncatula, Omphiscola glabra). V plži prodělává podobný vývoj jako motolice jaterní a po 1-2 měsících se z plže uvolňují cerkarie, které se opouzdří na vegetaci. Takto encystovaná cerkarie se nazývá metacerkarie a je již infekční pro definitivního hostitele. Ten se nakazí spasením kontaminovaného porostu. Ve střevě hostitele se z ochranného obalu uvolní již mladé motolice, které přilnou ke sliznici dvanáctníku. Zde žijí mladé motolice asi 6 týdnů a poté migrují do bachoru a čepce, kde pohlavně dospívají.

Definitivní hostitelé[editovat | editovat zdroj]

C. daubneyi parazituje u celé řady přežvýkavců, nejčastěji však u skotu a jelenů.