Lev kapský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Panthera leo hollisteri)
Jak číst taxoboxLev kapský
alternativní popis obrázku chybí
Pár lvů jihokonžských v Zoo Brno
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádšelmy (Carnivora)
Čeleďkočkovití (Felidae)
RodPanthera
Druhlev (Panthera leo)
Trinomické jméno
Panthera leo melanochaita
(Ch. H. Smith, 1842, 1858)[1]
Areál rozšíření obou poddruhů lva
Areál rozšíření obou poddruhů lva
Areál rozšíření obou poddruhů lva
Synonyma
  • Panthera leo massaica
  • Panthera leo bleyenberghi
  • Panthera leo hollisteri
  • Panthera leo krugeri
  • Panthera leo nyanzae
Sesterská skupina
lev berberský (Panthera leo leo)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lev kapský (Panthera leo melanochaita) je jedním ze dvou poddruhů lva (Panthera leo). Vyskytuje se v jižní a východní Africe.

Tradičně bylo rozlišováno 11 poddruhů lva, rozsáhlá taxonomická revize z roku 2017 však prokázala existenci pouze dvou. Šest dřívějších poddruhů v jižní a východní Africe je dnes považováno za jediný se jménem lev kapský (Panthera leo melanochaita) a pět dřívějších poddruhů v severní a střední Africe a v Indii je dnes označováno jediným jménem lev berberský (Panthera leo leo).[2]

Šest dříve rozlišovaných poddruhů lva kapského bylo popsáno na základě drobných morfologických znaků, které se vyskytují u místních populací a nemají taxonomickou hodnotu.

Dříve rozlišované poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Jediná známá fotografie žijícího kapského lva (Jardin des plantes, Paříž)

Lev kapský v užším slova smyslu (Panthera leo melanochaita sensu stricto)[editovat | editovat zdroj]

Lev kapský v tradičním pojetí obýval do 2. poloviny 19. století náhorní planiny a stepi Kapska a Natalu.[1] Tito lvi byli velkého vzrůstu, největší zastřelený exemplář vážil 272 kg. Samci měli mohutnou tmavou hřívu, která zasahovala přes břicho až po slabiny. Uši měly tmavé okraje.[3] Studie z r. 2024 ukázala, že vymřelá populace těchto lvů nebyla izolovanou linií, ale měla velkou genetickou diverzitu ukazující na genomické propojení na jiné populace z jihu a východu Afriky.[4][5]

Lev jihoafrický (Panthera leo krugeri)[editovat | editovat zdroj]

Příslušníci této populace jsou vůbec největšími lvy – v roce 1936 byl uloven jedinec, který vážil 313 kg, což je vůbec největší oficiálně potvrzená hmotnost divoce žijícího lva.

V Krugerově národním parku žije v současnosti asi 2 000 jedinců, dále je chován v zoologických zahradách. V Česku lva chová Zoologická zahrada Hodonín a Zoo Dvorec, kde se v květnu roku 2017 podařil odchov paterčat a poté se zde ještě narodila jedna trojčata. Rodiči je v tomto případě pár lvů dovezených do Zoo Dvorec v srpnu 2016 z Polska. Na Slovensku je chovný pár v Zoo Bratislava.

U jihoafrických lvů se vzácně vyskytuje leucismus, což je ztráta kožního pigmentu způsobující výrazně světlé až bílé zbarvení kůže a srsti. Bílí lvi žijí ve volné přírodě zcela výjimečně (2016 – cca 13 jedinců), v zoologických zahradách je jejich výskyt častější (2016 – cca 100 jedinců).

Lev jihokonžský (Panthera leo bleyenberghi)[editovat | editovat zdroj]

Tato regionální forma lva žije v suchých oblastech Angoly, jižního Konga, západní Zambie a Zimbabwe, v severní Botswaně a Namibii. Její příslušníci dosahují v průměru menší velikosti než další příslušníci poddruhu. Zbarvení srsti je spíše našedlé. Samci mají dobře vyvinutou hřívu, ta však nedosahuje až na břicho. Délka těla a ocasu se u výjimečně vzrostlých samců může blížit až 3 metrům, samice měří výrazně méně. Hmotnost samců se pohybuje okolo 150 kg, samice váží obvykle mírně nad 100 kg (jedinci z Botswany). Někdy se udává, že jedinec ulovený v roce 1973 v Mucussu (jižní Angola) měřil na délku 3,6 metru, což by z něj činilo nejdelšího zaznamenaného lva vůbec. Nicméně žádný seriózní zdroj tento údaj nepřebírá a tudíž ho nelze považovat za věrohodný.[3]

Lva jihokonžského momentálně v ČR chová Zoo Brno, do které se lvi navrátili opět po 14 letech, dále jej chová ZOO Zlín a ZOO Ústí nad Labem.

Masajští lvi

Lev masajský (Panthera leo massaica)[editovat | editovat zdroj]

Obývá východní Afriku. Spolu s následujícími dvěma populacemi bývali masajští lvi slučováni do jediného poddruhu lev východoafrický (Panthera leo nubica). U této i následujících dvou populací se barva srsti pohybuje mezi pískově plavou až šedožlutou a pískově okrovou a často se na ní nalézají jemné skvrny i u dospělých lvů a samotná srst vytváří tenčí vrstvu. U některých jedinců chybí celá hříva.

Panthera leo hollisteri[editovat | editovat zdroj]

Jde o další východoafrickou populaci řazenou dříve také spolu s P. l. massaica a P. l. nyanzae do dnes neužívaného poddruhu P. l. nubica. Také typická juvenilními znaky i v dospělosti.

Panthera leo nyanzae[editovat | editovat zdroj]

Populace řazená dříve také spolu s P. l. massaica a P. l. hollisteri do dnes neužívaného poddruhu P. l. nubica. Také typická juvenilními znaky i v dospělosti. Je znám především z Keni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Milan Kořínek; Libor Prudký. BioLib.cz – Panthera leo melanochaita [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 
  2. https://repository.si.edu/bitstream/handle/10088/32616/A_revised_Felidae_Taxonomy_CatNews.pdf
  3. a b MORAVEO, Jaroslav. A. Zlatník a kol Základy Ekologie [Grundlagen der Ökologie]. Folia Geobotanica et Phytotaxonomica. 1975-06, roč. 10, čís. 2, s. 130–130. Dostupné online [cit. 2020-10-12]. ISSN 0015-5551. DOI 10.1007/bf02852854. 
  4. DE FLAMINGH, Alida; GNOSKE, Thomas P; RIVERA-COLÓN, Angel G; SIMEONOVSKI, Velizar A; KERBIS PETERHANS, Julian C; YAMAGUCHI, Nobuyuki; WITT, Kelsey E. Genomic analysis supports Cape Lion population connectivity prior to colonial eradication and extinction. S. 155–165. Journal of Heredity [online]. American Genetic Association, 2024-03-13 [cit. 2024-03-22]. Roč. 115, čís. 2, s. 155–165. Dostupné online. ISSN 1465-7333. DOI 10.1093/jhered/esad081. (anglicky) 
  5. LAWSON, Shelby. Cape lions were genetically diverse prior to extinction, researchers find. Phys.Org [online]. 2024-03-19 [cit. 2024-03-22]. (anglicky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cape lion na anglické Wikipedii.