Památník padlým slovenským vojákům v Lypovci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník padlým slovenským vojákům v Lypovci
Památník v Lypovci
Památník v Lypovci
Umístění
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník padlým slovenským vojákům v Lypovci je památník slovenským vojákům padlým během druhé světové války na území centrální části Ukrajiny na poli u Lypovce na místě, kde se 22. července 1941 odehrály těžké boje mezi německou a sovětskou armádou.[1] Památník má úřední název Společný hrob slovenských vojáků padlých během útoku (ukrajinsky Братська могила словацьких солдатів, загиблих під час наступу) a patří do seznamu historických památek místního významu ve Vinnycké oblasti.[2] U místních obyvatel se však vžil název Slovenský monument (ukrajinsky Словацький монумент). Památník tvoří šestimetrový žulový obelisk se slovenským dvojkřížem, který se nachází na okraji města. Postavili ho slovenští kameníci v roce 1942 a jeho otevření se zúčastnil prezident slovenského státu Jozef Tiso.[3]

Příslušníci motorizované Rychlé brigády bojovali na straně německé 17. armády a během bitvy o Lypovec se dostali pod křížovou palbu obou stran.[4] Během ní zaznamenali nejvyšší ztráty v průběhu jediného dne během celé války.[5]

Ve společném hrobě v letech 1941–1943 byli pohřbíváni padlí slovenští vojáci z celého území SSSR. Pohřbívání pokračovalo i po skončení války, kdy se v okolí Lypovce našly pozůstatky dalších slovenských vojáků. Poslední případ je z roku 2010, kdy bagr při stavbě vodovodu narazil na kosti pěti vojáků s náboji a granáty. Ačkoliv se nenašel žádný identifikační znak vojáků, jejich příslušnost ke slovenské armádě se určila podle (vojenské) obuvi. Podle místních obyvatel je v hrobech pohřbeno přibližně 600 slovenských vojáků.

Po válce nebyl památník udržovaný a dokonce se uvažovalo i o jeho demolici. Hřbitov se stal několikrát obětí útoků vandalů. Byly zaznamenány případy, kdy se na hrobech vyskytly seříznuté kříže.

V letech 1996, 2006 a 2011 se v Lypovci uskutečnily mezinárodní pamětní akce smíření, jejichž symbolem se stal obnovený slovenský památník. Někteří obyvatelé Lypovce dostali od slovenského velvyslanectví speciální vyznamenání za „patronát“ nad hřbitovem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pamätník padlým slovenským vojakom v Lipovci na slovenské Wikipedii.

  1. Вінницький інформаційний портал. «Липовецький район»
  2. Перелік пам'яток історії місцевого значення Вінницької області. www.vincult.org.ua [online]. [cit. 2014-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-30. 
  3. Газета Вінниччина 27 липня 2011 року, № 57 (22599)[nedostupný zdroj]
  4. «Панахида за загиблими радянськими та словацькими солдатами». Офіційний сайт Липовецької районної державної адміністрації. 22 липня 2011. www.liprda.com.ua [online]. [cit. 2014-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-30. 
  5. История боевых действий частей Красной Армии против словацких войск в годы Великой Отечественной войны. 1941–1944 гг..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • «Під містом Липовцем грізно битва гула» : Про участь Словацької армії в боях за Вінниччину / В. Скрипник / / Голос України.- 2006.- 6 липня.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]