Památník Východoslovenského rolnického povstání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Východoslovenského rolnického povstání
Památník Východoslovenského rolnického povstání
Památník Východoslovenského rolnického povstání
Popis
Materiálbronz
pískovec
Umístění
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Východoslovenského rolnického povstání je národní kulturní památka postavená v katastrálním území obce Haniska na vrchu Furča, jižně od krajského města Prešova na východních svazích Šarišské vrchoviny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pomník byl postavený roku 1938 v rámci oslav 20. výročí trvání Československé republiky na památku Východoslovenského rolnického povstání, které vypuklo v roce 1831.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pomník tvoří monumentální sousoší z pískovce a je dílem akademického sochaře Jozefa Pospíšila a architekta Č. Vořecha. Iniciativu při jeho postavení měli zejména členové Jubilejního výboru mladých Slováků na východním Slovensku. Restaurován byl v roce 1958 a poté ještě v letech 1968 až 1969. Hlavním motivem pomníku je bronzová socha vítězně kráčejícího muže, umístěná na vysokém válcovém pylonu. V podnoží je sousoší sedmi povstalců, kteří symbolicky znázorňují všechny skupiny účastníků povstání.

Celková výška památníku je 20 m. Postavy v sousoší jsou až 3,2 m vysoké. Bronzová socha na pylonu je vysoká 4,2 m. V pravé ruce drží ratolest dlouhou 0,4 m.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pamätník Východoslovenského roľníckeho povstania na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]